Следвайте ни

40% от туристите искат задължителна ваксина при пътуване

viber icon

Проучване сред над 8000 туристи от цял свят показва, че над 40% от тях смятат, че ваксинирането трябва да стане задължително за пътуване. Около 59% пък смятат, че подобна мярка не трябва да бъде налагана.

Разделението по този въпрос е явно, но ако има въпрос, по който има почти пълно единодушие, това е "Обмисляте ли да пътувате, след като забраните бъдат вдигнати?". Над 95% от участвалите в проучването отговарят с "да".

Най-много са пострадали разделените семейства и приятели

Макар натрупаното през последната година напрежение около мерките срещу коронавируса да изглежда като основен мотиватор за пътуващите, оказва се, че най-много са пострадали връзките между членове на семейството и приятели, живеещи в различни държави. 56% от запитаните казват, че първата причина, заради която ще пътуват след отпадане на мерките, е да посетят роднини и приятели, пише dir.bg.

Кои според туристите са най-ефективните методи за предпазване

Изискванията на властите към пристигащите в страните им чужденци силно се различават, като включват изискване за PCR или антигенен тест, задължителна карантина, повторно тестване или комбинация от всички тези. Според преценката на самите пътуващи обаче най-ефективно е тестването при пристигане (а не предварително) - 67% подкрепят тази идея. Според 17% трябва да има задължителна карантина за максимална сигурност.

Опасно ли е да се пътува сега?

Запитани как оценяват риска за пътуване в чужбина към момента, повече от половината участници в проучването (54%) споделят, че според тях въпреки разпространението на вируса и новите мутации пътуването "не е много рисковано". 12% смятат, че е "много рисково", а около 34% мислят, че "би могло да е рисково, но те самите не могат да преценят колко точно".

Анкетата е на сайта за визова информация Schengenvisainfo.com и е проведено между 20 февруари и 20 март сред 8205 души, посетили сайта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?