2374
Следвайте ни

4 метра разстояние препоръчват в Турция заради нарастващите случаи на Омикрон

viber icon

Бързо разпространяващият се Омикрон вариант на коронавирус сега представлява един на всеки четири случая и скоро ще бъде доминиращ в Турция, предупреди министърът на здравеопазването на страната, призовавайки хората да се придържат към предпазните мерки.


Според министъра на здравеопазването Фахретин Коджа може да отнеме само няколко седмици, преди вариантът да състави по-голямата част от случаите на COVID-19. Министърът каза пред вестник Сабах, че един на всеки четири случая на коронавирус произтича от Омикрон.

„Това е бързо разпространяващ се вариант, който лесно може да зарази хората“, предупреди той.


Коджа обяви миналия месец, че Омикрон представлява 10% от общите случаи и по-късно този брой досигна 25%.

„Няма да е изненадващо, ако един на всеки три случая стане Омикрон за една седмица или десет дни“, каза той, изразявайки притесненията си.


Страната премахна повечето ограничения за ограничаване на пандемията на коронавирус миналото лято и властите многократно казват, че няма да има нови ограничения като полицейския час и блокирането, които ограничиха милиони в домовете им миналата година. 


Министърът, цитиран от в. "Сабах", казва, че сегашното правило за социално дистанциране - тоест поддържане на поне два метра разстояние от другите на закрито и на открито - може да не е достатъчно, за да предотврати инфекции в случай на Омикрон. Той препоръча 4 метра разстояние.

„Този ​​нов вариант може да ви зарази, дори ако сте на голямо разстояние от другите, особено в затворени пространства“, каза той. 


Освен тези мерки, ваксинацията е единствената възможност за смекчаване на омикронните инфекции. Коджа казва, че въпреки че ваксинираните могат да бъдат заразени и с новия вариант, тези с бустери са имали "много нисък процент" на хоспитализация или тежки случаи, след като са били заразени с омикрон.


Междувременно Коджа допълни: „Прогнозираме, че коронавирусът ще бъде сведен до сезонен грип, когато се появи нов, по-малко заразен и опасен вариант.", каза той.


Професор Алпер Шенер, член на Научния консултативен съвет за коронавирус на Министерството на здравеопазването, каза в събота за Анадолска агенция (AA), "Не се заблуждавайте. Делта и делта плюс няма да изчезнат, когато Омикрон се повиши. Виждаме нарастване и на Делта и Делта плюс случаите", предупреди той и призова обществеността да не облекчава мерките.

„Хората може да мислят, че Омикрон е по-малко вреден, тъй като леките случаи са преобладаващи в други страни. Но имайте предвид, че нивата на ваксинация в тези страни са по-високи, отколкото в Турция“, добави той. Шенер изрази загриженост относно нарастването на случаите на грип.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

кунчев

кунчев

03.01.2022 | 11:37

Ваксинарите да ги пращат на марс, мани ги тия прости хорица, то не беше първа то не беше втора та чак до бустерна и то за една година... позор са такива ограничени маняци!

Отговори
2 0
цирк

цирк

03.01.2022 | 11:36

Да ви ева и номерата, кромид хикс макс плюс кога излиза да си запазя един модел

Отговори
2 0
Гугушеф Реши ли задачката бе чайфутско изпражнение

Гугушеф Реши ли задачката бе чайфутско изпражнение

03.01.2022 | 10:57

Та и един жокер към задачката Къде ще седнеш ти Гугушеф кога аз вече съм се настанил в рейса А той РЕЙСА широк 2 метра и 50 сантиметра Я като смятам На ураааааа ми

Отговори
0 0
Гугушеф

Гугушеф

03.01.2022 | 10:26

Гугушеф Абе чифутско изпражнение Ти представяш ли си бе Гугушеф че ако Инстамбулци приемат съвета на своя Зидравен Мининистър изкуфял също колкото тебе за отстояние от 4 метра един от друг Жителите на 24 милиония мегаполис Инстамбул в един момент ще ти се насадят и у дома ти И ти чифутско изпражнение немедлено ще трябва да се изнасяш към Израел И за по лесно да ти фърла една задачка Един градски рейс е дълъг 6 метра и широк 2 метра и 50 сантиметра Колко пътника би могъл да превозва този рейс ако се спазва това препоръчително разтояние от 4 метра на площ от грубо казано 18 квадратни метра И моля те в задачката да решиш къде ще сложиш шофьора на рейса в тоя калабалък

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?