49

39 км опашка от ТИР-ове на ГКПП Лесово

Опашката от тирове със стоки за износ от Турция за Европа, образувана пред ГКПП Хамзабейли/Лесово, достигна 39 километра. На граничния пункт Капъкуле/Капитан Андреево повече от 3500 камиона също чакат за изход от Турция към България, на паркингите за камиони.

Турските медии твърдят, че интензитетът на граничните пунктове е резултат от корупционна операция срещу фирма, която анализира хранителните продукти за влизане в България. От Регионална дирекция "Митници и външна търговия" Тракия, в Одрин, казаха, че опашката се е образувала поради факта, че българската страна не е реагирала на интензивността, създадена от нарастващия износ на Турция, и че с всеки час опашката става все по-дълга. Опашката от ТИР-ове за първи път от основаването на пункта  Хамзабейли достигна рекордните 39 километра. Чакащите товарни камиони достигна до входа на Одрин, като започнаха да затрудняват движението в района.

Част от шофьорите на опашката на ГКПП Хамзабейли/Лесово чакат от 4 дни, а на Капъкуле от 5 дни. 

Гьоксел Ертюрк, който чакаше реда си на граничния пункт Хамзабейли, каза, че е бил шофьор на камион от 21 години и че за първи път вижда толкова дълга опашка. Ертюрк допълни: „Чакам да закарам експортния товар, който натоварих в Бурса за Румъния. Шофьор на камион съм от 21 години, за първи път виждам толкова дълга опашка. Не знаеме причината, но според слуховете се казва, че българската страна не работи достатъчно ефективно. Снощи минах 6 километра и ми остават 32 километра. Успях да измина 6 километра за около 15 часа. Моят приятел, който тръгна от Бурса в сряда, едва сега е влязъл в парка за камиони на обновения ГКПП Хамзабейли", каза той.

Фикрет Яка, който превозва експортни товари за Румъния и също дълго чака на опашката се оплака: „Чакам тук от 2 дни, поради бавната работа на България. Добре, че поне нямам бързоразвалящи се продукти.  Но имам колеги, които превозват хранителни товари. Продуктите, които не издържат на топлината, ще се развалят. Имаме споразумения с компаниите. Няма да можем да доставим стоките за уговорения срок. Тъй като не можем да доставим продуктите на време, разбира се, ще платим неустойка.", каза той.

Областният управител на Одрин Хюсеин Кършат Кърбъкик вчера посети чакашите. Той разгледа проблемите, които възникват поради опашката от ТИР-ове на граничните пунктове и получи информация от властите и изслуша шофьорите. Кърбъкик се ангажира на информира за проблема министерството на транспорта в Анкара, както и българската консулска служба в Одрин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?