Следвайте ни

350 000 възхваляваха Аллах в църквата „Света София”. Само Гърция протестира

viber icon

350 000 души са присъствали на петъчната молитва в джамията „Света София” в Истанбул. Това заяви президентът президент Реджеп Ердоган.

„Като културно наследство на цялото човечество, джамията „Света София” е място, което хора от всички религии могат да посетят”, заяви турският президент. При засилени мерки за сигурност се проведе петъчната мюсюлманска молитва, с която храмът бе открит за мюсюлмански поклонения като джамия, след като в продължение на 86 години бе музей.

При драконовски мерки за сигурност вътре в храма за обедната петъчна молитва бяха допуснати висши официални лица, включително държавният глава Реджеп Ердоган, а хиляди полицаи се грижеха за сигурността извън храма. Решението на турските власти да превърнат музея в джамия предизвика остра полемика и критични коментари от чужбина.

Гръцкото външно министерство посочи, че промяната на статута на „Света София” хвърля „тъмна сянка върху репутацията” на Турция, предаде „Катимерини”. Ердоган заяви, че „Света София” се е върнала към своите „корени” и отново ще е джамия.

Храмът е направен на джамия след падането на Константинопол през 1453 година, но след създаването на модерната турска република Ататюрк променя предназначението му в музей.

Коментари (1)

Марков

Марков

27.07.2020 | 13:14

Браво на всички Гърци и на Гърция! Те единствено защитиха църквата Света София. Единственото те се опълчват на Турция по всички въпроси, които ги засягат. Просто си знаят силата.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?