3000 критски войводи се изсипаха в Атина с дървените си сопи

“Искаме децата си в Гърция, а не в чужбина. Тия 222-ма депутати, които гласуваха меморандума, те да изпратят децата си в странство”, каза за в. “24 часа” 62-годишният Йорго Маймаракис от Крит. От два дни заедно с хиляди други гръцки земеделци той лагерува пред парламента в Атина. 3000 души, натоварени на 3 кораба, буквално се изсипаха на пристанището и тръгнаха във внушителна колона, съобщи "24 часа".

Мъжете, въоръжени с дървени сопи, изглеждаха страховито, но се оказа, че протестът на земеделците в Гърция е различен от това, което се е случвало досега. Неслучайно западни наблюдатели го нарекоха “Протест на отрудените хора”.

43-годишният Нико Йоанис е дошъл с малката си дъщеричка. Покачил момиченцето на раменете си, той скандира: “Искаме само работа, дайте ни хляб!” Нико разказва, че доскоро е работил в голяма строителна фирма. Миналата година с брат си решават да започнат семеен бизнес. Развиват малко земеделско стопанство. С ограниченията, които правителството на Гърция налага, обаче му е все по-трудно да оцелява.

“Те ни обещаваха много, когато идваха на власт. Аз бях един от хилядите, които дойдоха на площада в Атина да подкрепя Алексис Ципрас. Вярвах му, а какво се случва сега?! Обречени сме на мизерия. Други прибират нашите пари”, обяснява Нико.

На големия протест в Атина, където се събраха над 15 хиляди души, не липсваха и лозунги: “Изпращате ни в България”. Независимо от това, че някои предричаха сегашните протести да се превърнат в “гръцкия Майдан”, това не се случи.

“Имам пенсия, с която и месеца не мога да вържа. В траур ще изкараме старостта си”, пееха земеделските производители. В събота вечерта да ги подкрепи дойде и известният изпълнител Йоргос Маргаритис. В момента, в който той запя на сцената,

протестиращите започнаха да танцуват. Сред тях обикаляха доброволци и раздаваха храна. Независимо че бяха цял ден по протести, част от земеделците се прехвърлиха в нощен клуб до площад “Омония”, където се веселиха от сърце. В неделя те започнаха постепенно да се оттеглят от площад “Синтагма”, където лагеруваха на палатки от петък.

“Сега си тръгваме, но може да се върнем. Досега не се е случило нищо, което да ни накара да повярваме на управляващите, получаваме само обещания.

Още хора ще се присъединят към нас. Този път няма да се оттеглим и ще се борим докрай”, закани се един от фермерите, пристигнал с трактора си. Така и не бе постигнато споразумение между гръцкото правителство и протестиращите.

Премиерът Алексис Ципрас насрочи среща със земеделците за понеделник. Част от блокадите по границите остават. Много от протестиращите не са съгласни да се оттеглят напълно. Те се заканват да си тръгнат едва когато бъде оттеглен спорният проектозакон, предизвикал негодуванието им. 

Бойка Атанасова, Атина

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?