71

290 жени убити от мъжете си в Турция за година, 3100 - за десетилетие

Хиляди жени се събраха в истанбулският квартал Кадъкьой в събота, по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени, който ООН установи през 1999 г. Този ден се отбелязва на 25 ноември по целия свят.

Според доклад по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени, се съобщава за почти 700 случая на насилие в Турция. Главните извършители са съпрузи, бивши съпрузи или членове на семейството. В 165 случая е използвано огнестрелно оръжие, три жени са изгорени живи, а две са убити с камъни

От началото на годината в Турция мъже са убили най-малко 289 жени и са извършили актове на насилие срещу 681 други, показва доклад, изготвен от Бианет, информационна агенция, която се фокусира върху човешки права.

През последното десетилетие (1 януари 2013 г. – 21 ноември 2023 г.) най-малко 3151 жени са били убити в Турция, почти едно убийство на жена на ден (0,85). Информацията е събрана от местни и национални вестници, новинарски уебсайтове, агенции и групи за застъпничество.

Мъже също са принудили 335 жени да проституират, довеждайки ги до състояние на сексуално робство.

В някои случаи един мъж е отговорен за убийството на повече от една жена. Най-малко 105 убийци са арестувани, 78 са задържани, а 67 се самоубили след задържането им.

В 87 случая мъже са убити, защото жените „искат да се разделят или не искат да сключат мир“; в други 10 ревността е основният мотив, а в 7 извинението е икономическата необходимост.

На 1 юли 2021 г. Турция се оттегли от Истанбулската конвенция, международния договор срещу насилието срещу жени. Преди това страната беше една от инициаторите на това споразумение и го подписа през 2011 г. 

Тази конвенция след бурни дебати в Народното събрание тогава, не беше покрепена и подписана от България.

Въпреки че не е ратифицирана на национално ниво от шест страни в ЕС, сред които и България, Истанбулската конвенция влезе в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. 

Решението на президента Реджеп Тайип Ердоган за оттегляне от Истската конвенция предизвика възмущение и беше осъдено от няколко групи за застъпничество и западни правителства.

Конвенцията задължава своите членове да предотвратяват и преследват домашното насилие, като същевременно насърчават равенството между половете и равните възможности за мъжете и жените.

Президентът Ердоган заяви през уикенда в социалните мрежи: "Нашето оттегляне от Истанбулската конвенция, което се превърна в материал за злоупотреби от маргинализирани групи и девиантни движения, не оказа ни най-малко отрицателно въздействие върху правата на жените и борбата срещу насилието срещу тях. Защото истинските конкретни инструменти на борбата са трансформацията, която сме направили в съзнанието си и с правомощията, които сме включили в нашите закони."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Батко

Батко

27.11.2023 | 22:05

Що бе, там няна ли Стамбулска конвенция?

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?