Следвайте ни

24 страни от ЕС скочиха на САЩ заради "Северен поток-2"

viber icon

Двадесет и четири страни от ЕС са изразили пред Държавния департамент на САЩ протест във връзка със санкционния натиск от страна на Вашингтон над участниците в проекта “Северен поток-2“. Това съобщава германското издание "Велт", цитирано от БНР.

Протестът е бил изразен по време на видеоконферентна връзка на 12 август. Три страни не са се присъединили, но не се уточнява кои са те, съобщиха информационните агенции.

Страните от ЕС са изразили безпокойство от санкциите на САЩ срещу европейски компании и интереси, отбелязва изданието. ЕС смята екстратериториалното налагане на санкции за нарушаване на международното право.

На 4 юни републиканците внесоха за разглеждане в Сената на Конгреса на САЩ законопроект за разширяване на санкциите по отношение на газопровода.

Американският държавен секретар Майк Помпейо също спомена, че Държавният департамент ще включи “Северен поток-2“ и “Турски поток“ в проекти, попадащи под действието на Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции.

Говорителката на европейската служба за външна дейност Набила Масрали определи протеста на 24-те страни членки пред Държавния департамент на САЩ заради санкционния натиск от Вашингтон над участниците в проекта „Северен поток-2“ като „неформално постижение на доброволна основа“. Тя припомни, че ЕС е силно обединен по въпроса за американските санкции:

„Ние сме дълбоко обезпокоени от решението на Държавния департамент на Съединените щати да осъвремени насоките по санкциите, свързани с руските енергийни газопроводи, които разширяват техния обхват и включват дейностите по изграждането на „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Това е част от още по-обезпокоителна тенденция, която включва случаите с Иран и Куба“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

irinka

irinka

14.08.2020 | 17:20

24??? Дайте ги поименно, да ги видим кой се цепи от колектива...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?