44

24-часова стачка в италианската медия РАИ

В италианската държавна медия РАИ, която има телевизионни и радио канали, както и интернет издания, чието ръководство се назначава от властите и която се финансира и с държавни средства, започна 24-часова стачка, считано от 5:30 ч. (6:30 ч. българско време) днес до 5:30 ч. утре, съобщи самата медия, както и водещи италиански електронни издания и френски медии, пише 24 часа. Стачката е организирана от Синдикалния съюз на журналистите от РАИ, който обединява около 2500 журналисти.

В изявление публикувано като текст и като видео на сайта на РАИ се казва: "За първи път от много години журналистите от РАИ ще се въздържат напълно от работа в знак на протест срещу решенията на висшето ръководство, което слива програми и емисии, без да ги обсъжда със синдикатите, не замества служителите, които са пенсионирани или излизат в отпуск по майчинство, при което натоварването пада върху тези, които остават, което не въвежда публична процедура за подбор на кадри, което не стабилизира положението на служителите, чиято ситуация е най-несигурна и което намалява заплатите, като отменя едностранно премията за постигнати резултати. Но не само това, тези дни стана публично известно, че РАИ се е опитала да цензурира монолог на 25 април, а след това очевидно озовала се в неудобно положение заради полемиката се е опитала да го превърне в икономически въпрос. Предпочитаме да изгубим заплата за един или повече дни, отколкото да изгубим свободата си, убедени, че свободата и автономността на обществената медия са ценност за всички. А РАИ принадлежи на всички."

За днес синдикатът беше обявил, че организира и пресконференция в Асоциацията на чуждестранната преса, базирана в Рим, в която членуват кореспонденти на чужди издания, отразяващи събитията в Италия. На тази пресконференция беше обявено, че ще участва и телевизионната водеща Серена Бортоне, в чието предаване неотдавна ръководството на РАИ не допусна да бъде произнесен антифашистки монолог на италианския писател Антонио Скурати по повод 25 април, когато Италия отбелязва освобождението си от фашисткия режим. В монолота Скурати припомняше някои от най-големите престъпления, извършени от режима на фашистите и обвиняваше управляващите, в частност премиера Джорджа Мелони, че не осъдила цялата фашистка история на страната.

След скандала, разразил се тогава, премиерката Мелони публикува в акаунта си във Фейсбук монолога на Скурати, като остави на аудиторията си свободата да размишлява относно съдържанието на текста и само поясни, че е била информирана, че участието на Скурати в програмата на РАИ е било анулирано във връзка с разногласия относно хонорар от 1800 евро, който той трябвало да получи за кратката си поява в предаването и което се равнявало на месечната заплата на някои работници в Италия. Скурати отрече версията на Мелони. Тази версия бе тиражирана и от ръководители на РАИ. Опозицията и други известни журналисти, като Роберто Савиано, също се включиха в дебатите на страната на Скурати. Журналистката Бортоне прочете в ефира на програмата си монолога на писателя въпреки решението на ръководството на РАИ да го анулира. Монологът беше прочетен от Скурати по време на няколко обществени прояви в Неапол и в Милано, редица издания го препечатаха, той се завъртя в интернет и беше прочетен и от учащите в редица университети и училища в страната, припомнят италиански издания.

Стачката в РАИ получи подкрепата на други медийни синдикати и издания. Председателят на Националната федерация на италианската преса Виторио ди Трапани заяви, че има риск в Италия от "отклонение по унгарски, което ще намали свободата на словото и на медиите", предаде Франс прес.

В отговор на изявлението на основния синдикат на журналистите в РАИ ръководството на медията във видеоизявление, качено на сайта на компанията, каза, че няма никаква цензура върху информацията и обвини синдиката в насърчаване на разпространяването на фалшиви новини и в преустановяване на дейността на медията във важен момент, когато се води кампанията за европейските избори. "Стачката на профсъюза Синдикален съюз на журналистите от РАИ един месец преди европейските избори не само влияе върху предоставянето на информация, която става по-бедна, но и излага обществената медия на политическа манипулация, лишавайки гражданите от основното им право на информация, което е крайъгълен камък на демокрацията", се казва в изявление на ръководството на РАИ.

Друг синдикат в медията – УниРАИ, който беше създаден неотдавна и е свързван с десницата, обяви на 25 април, че няма да се присъедини към стачните действия, които определя като политически, но призовава все пак за завръщане на плурализма в медията, припомня Франс прес.

В стачката днес няма да се включат служителите на Радио РАИ, които вече стачкуваха два дни в края на април срещу плановете за сливане на радиоканала на РАИ, излъчващ парламентарните заседания с телевизионния канал на РАИ, посветен на дейността на парламента на Италия, и срещу сливането на спортния радиоканал на РАИ със спортния телевизионен канал на медията, припомня АНСА.

Стачката беше организирана малко след като прочутият италиански телевизионен водещ Амадеус обяви, че напуска РАИ и преминава в частната телевизия "Нове" на медийната група "Дискавъри", където ще води няколко телевизионни програми. Амадеус от пет години беше водещ на фестивала в Сан Ремо и се смята, че уменията му в тази насока са допринесли за високата зрителска аудитория. Някои прояви на участници и гости на фестивала обаче в последните му две издания породиха разнородни полемики в Италия, а представители на управляващите го набедиха, че се е превърнал в сцена на антиправителствени и пропалестински изяви и се е политизирал ненужно.

Напускането на Амадеус беше поредното напускане на известен водещ от РАИ. Миналата година към "Нове" от РАИ премина и предаването на Фабио Фацио, в което гости бяха актуални хора от италианския и световния политически, културен, социален и спортен живот, сред които папа Франциск, Барак Обама, Мадона, Фани Ардан и др.

А същевременно след информацията за анулирането на монолога на писателя Скурати се появиха и информации за това, че монолог на друга италианска писателка – Надя Теранова, посветен на пропалестински протести на студенти в Пиза през март, щурмувани от полицията, е бил сметнат за неподходящ от редакционна гледна точка за излъчване в същото предаване, в което Скурати трябваше да участва. В края на април стана ясно и, че премиерът на Албания Еди Рама, с когото Мелони поддържа близки отношения, се обадил в РАИ, за да възразява срещу репортаж относно миграционното споразумение между Италия и Албания. Рама сметнал репортажа за тиражиращ лъжи и за пристрастен, допълва Франс прес.

Още след разразилата се полемика около монолога на Скурати Мелони увери, че в РАИ няма цензура. Тя заяви, че нейната партия, която в миналото е била обект на цензура от страна на РАИ, никога няма да допусне да се цензурира някого, дори и онзи, който разпространява антиправителствена пропаганда с парите на данъкоплатците, припомнят италиански издания и Франс прес. Това изявление Мелони публикува във Фейсбук.

Заради полемиките относно РАИ и твърденията, че тя тиражира проправителствена риторика медиите в Италия я кръстиха между впрочем „Теле Мелони", пише БТА.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?