Следвайте ни

24 алпинисти ремонтират шест години християнски манастир в Турция

viber icon

Реставрационните работи в манастира Сумела, намиращ се в черноморската провинция Трабзон и известен като един от най-старите храмове в християнския свят, скоро ще приключат.

Манастирът, един от най-важните центрове за религиозен туризъм в Турция , беше затворен през 2015 г. поради риска, който представляват скалите, падащи от близката планина Карадаг.

След 70 процента от завършените реставрационни работи манастирът беше отворен за обществеността през миналата година, а сега останалите реставрационни работи са към своя край.

Голяма част от „работата по подобряване на склона“, извършена от специален екип от екстремни катерачи планинари, за да се предотврати падането на скалите и ледените маси през зимата и отстраняването на рисковете от злополуки.

В рамките на проекта бяха свалени тежки скални маси, представляващи опасност за безопасността на хората и региона, докато други рискови зони бяха покрити със стоманени мрежи.

Очаква се емблематичната структура да отвори за посетители до края на този месец, след възстановяването на манастирските стаи.

„Виждаме и ценим направеното тук, но имахме сериозни очаквания то да се отвори колкото е възможно по-рано през летния сезон“, каза Хасан Волкан Кантарчи, професионалист по туризъм от Асоциацията на турските туристически агенции.

„След откриването могат да продължат възстановителните работи на секции като параклиса и някои монашески стаи. Целият комплекс може да не е на 100 процента отворен, но по-голямата част ще бъде отворена за посетители “, отбеляза Кантарчи.

Осман Бекташ, пенсиониран инженер по геология от Техническия университет Карадениз, също заяви, че възстановителните работи в района са отнели повече време от очакваното.

„Манастирът е затворен от години поради опасността от падане на камъни и реставрационни дейности. “, отбеляза Бекташ.

На мястото над манастира още работят 24 алпинисти и четирима инженери, според експерта.

Наречен на името на „Света Богородица Сумела“, манастирът се намира на склона на планината Карадаг в град Мачка на 300 метра над долината Алтъндере и е изсечен в скалите в гориста местност. Манастирът се намира на 46 km от черноморския град Трабзон.

Той е място с голямо историческо и културно значение, както и основна туристическа атракция в националния парк Алтъндере и едно от най-важните исторически и туристически места в Трабзон.
Името на манастира идва от гръцки език, Богородица от Мела. Планината Карадаг (на гръцки се нарича Мела)

Според друга хипотеза името на манастира идва от лазки език – "сумела", което означава Света Троица.

Основните елементи на манастирския комплекс Скалната църква, няколко параклиса, кухни, стаи за послушници, къща за гости, библиотека и свещен извор, почитан от източноправославните християни, са реставрирани и ще бъдат отворени за посещение. 

Снимки Анадолска агенция 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?