46

22 години затвор за руския журналист Иван Сафронов

Руски съд осъди журналист на 22 години затвор за държавна измяна, след като според прокурорите той е разкрил държавна тайна. Според поддръжниците му това е неоправдано сурово наказание, което показва липсата на свобода на медиите в Русия.

Иван Сафронов, бивш репортер в областта на отбраната за вестниците "Комерсант" и "Ведомости", станал съветник на ръководителя на руската космическа агенция, беше арестуван през 2020 г. и обвинен в разкриване на класифицирана информация. Адвокатите му заявиха пред РИА Новости, че ще обжалват присъдата.

Поддръжниците на Сафронов твърдят, че делото е отмъщение за репортажите му, които разкриват подробности за международните оръжейни сделки на Русия. „Всички, които са близки на Сафронов, смятат, че обвинението в държавна измяна е абсурдно”, заяви журналистката Катерина Гордеева, след като интервюира майка му, сестра му и бивши колеги за документален филм по случая.

32-годишният Сафронов категорично отрича обвиненията и заявява, че информацията, за която се твърди, че е предал на Чешката република, е била изцяло публична информация с отворен източник, съобщи "Ройтерс".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Западняк

Западняк

06.09.2022 | 03:58

По сталински! Съдът не е чел обвинението тъй като съдържало държавни тайни. Съдията просто си облизал показалеца, вдигнал го във въздуха и произнесъл присъдата: 22 години изправителен лагер и 2 години полусвобода. Всички тези мизерни роби-поддръжници на Путин да си вземат бележка: борбата продължава и ние ще победим, а тях ги чака Сибир.

Отговори
2 1
"Свобода на словото"

"Свобода на словото"

05.09.2022 | 23:16

По путлеровски.

Отговори
4 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?