49
Следвайте ни

21 държави се обединяват в защита на Средиземно море

viber icon

Международна конференция за защита на Средиземно море от замърсяване се провежда с различни презентации, панели, срещи и съпътстващи събития в южната турска провинция Анталия.

Представители от 21 средиземноморски страни присъстват на срещите за околната среда и устойчивото развитие в региона на 22-ата среща на договарящите се страни по Барселонската конвенция и нейните протоколи (COP 22), която започна на 7 декември и се провежда на всеки две години.

На четиридневната среща, която ще завърши утре, се обсъждат въпроси за замърсяването на Средиземно море, загубата на биоразнообразие, наличието на чужди видове и изменението на климата.

След конференцията Турция ще поеме задачата на „Бюрото на секретариата на конвенцията на Барселона“ от Италия за две години.

Във видеоконферентно изказване в първия ден от срещата COP22, Карло Заги, ръководител на платформата, подчерта ефектите от изменението на климата върху загубата на биоразнообразие в моретата и екосистемата като цяло.

Подчертавайки, че средиземноморският регион е изложен на риск, Заги отбеляза, че замърсяването, причинено от морския и туристическия сектор, има важно въздействие.

От своя страна турският министър на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум подчерта значението на предприемането на ключови стъпки за поддържане на по-здравословна околна среда.

Министърът каза също, че Турция е съсредоточена върху Синия план на страната до 2053 г., който включва дългосрочни усилия за защита на териториалните води и бреговете на Турция.

Във втория ден от програмата се проведе министерски прием, на който беше отбелязано събитието за 50-годишнината на Програмата на ООН по околна среда (UNEP) с участието на близо 400 гости.

В съответствие с програмата домакин на частен обяд ще бъде турската първа дама Емине Ердоган, а официален гост ще бъде заместник-генералния секретар на ООН и заместник-генералния директор на UNEP Джойс Мсуя и жените лидери на страните, участващи в конференцията.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?