Следвайте ни

2020 - годината на природните бедствия в Турция

viber icon

През миналата година в Турция бяха регистрирани много повече от нормалното природни бедствия. Официалните данни на турската държавна метеорологична служба показват, че това е година с най-голям брой „метеорологични бедствия“ от 1940 г. Общо 984 природни бедствия са обхванали страната, а най-чести са обилните валежи и свързаните с тях наводнения с 297 случаи, последвани от 262 случая на тежки бури.

Изменението на климата е основният виновник за безпрецедентното нарастване на бедствията глобално, категорични са учените. 

Турция имаше също рекордни 936 природни бедствия, през 2019 г., но 2020 г. се оказа още по-лоша. След валежи, наводнения и бури, градушките бяха следващият най-наблюдаван инцидент. Отчетени са общо 223 бури с градушка. Други инциденти, свързани с времето, включват обилен снеговалеж, мълнии, свлачища, както и горски пожари, произтичащи от изключително горещо време.

Бедствията са най-чести през лятото, особено през юни. Обилните валежи и наводнения, мълниите и бурите от градушка са по-чести през юни, докато силните бури преобладават най-много през февруари.

Статистиката показва, че повечето бедствия са се случили в средиземноморската провинция Анталия. Следвани от Ван на изток, Кайсери в централна Турция, Бурса на северозапад и след това Мерсин, друга средиземноморска провинция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Hodja

Hodja

09.05.2021 | 14:49

Oshte oshte oshte do zakrivane to na kenefa. 9.9 po Rihter

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?