Следвайте ни

18-вековна статуя на жена откриха в Измир СНИМКИ

viber icon

1800-годишна статуя на жена е открита в западната турска провинция Измир. Това съобщи Археологеският департамент към турското министерство на културата и туризма.


Находката е намерена в древния град Метрополис, разположен в квартал Торбалъ, до Измир.


Древният град Метрополис се намира на 40 километра от Измир и на 45 километра от световноизвестния древен град Ефес, покрай Кушадасъ.


Обектът, който носи следи от класически, елинистичен, римски, византийски и османски периоди, е в процес на разкопки в продължение на години като част от проект, съвместно изпълнен от Министерството на културата и туризма и Университета Джелал Байар.


Известно е, че история на древния район на Торбалъ датира от много стари времена. В района се намират древните градове Ефесос (Селчук), Смирна (Измир) и др. Района е обитаван от поне 5 хиляди години.

 
Най-ранното селище в региона е  древния град Метрополис. Като първи следи са открити по време на хетите през 2500 г. пр.н.е. Градът е изживял своя разцвет през 7 век по времето на Лидия. Неолит, халколит, бронзова епоха и фригийски, лидийски, персийски, римски и византийски периоди съответно, селджуци и Айдиногулари между 1071-1317 г. и по-късно османския период.


Метрополис означава „Град на богинята майка“. Ето защо откритата статуя на жена се смята за важна находка от археолозите. Известният историк Страбон заявява, че този град е бил известен винен център в древността.
 
Важността на Метрополис се крие във факта, че той е създаден на стратегически хълм и подножието му на главния път между Измир и Ефес. Този важен град, където могат лесно да се транспортират всякакви търговски стоки, се е развил с доходите, получени от плодородните равнини около него, и е особено известен с производството на вино. Градският хълм на Метрополис все още се намира в подножието на планината Кокадиз, която е покрита с маслинови и борови дървета между селата Йеникьой и Озбей.
 
В античния град са разкрити, Театър, издълбан в скалите на планината, с капацитет за сядане от 3 хиляди 600 души. Акропол, датиращ от елинистическия период. Некропол, където се намират скални гробници.
 
По време на разкопките е открита зала с мозайка. Фрески с геометрична форма бяха открити по стените на голямото римско пространство, построено в непосредствена близост до източния край на театъра, а на пода бяха намерени две панелни мозайки от цветни камъни. В центъра на основната мозайка са Дионисос, богът на театъра и развлеченията, съпругата му Ариадна и митологични персонажи. 
 
В историческия комплекс, в местността Араплътепе се намират и останки от важна раннохристиянска църква с ширина около 20 метра и дължина 40 метра. Този източен склон на града, е бил епископският център на Метрополис през византийския период.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?