46

176-килограмов българин получи нов живот в Турция

Йонко Георгиев Николов намери нов живот в Турция. Българинът с наднормено тегло наскоро възстановил здравето си благодарение на лекари в Истанбул чрез успешна трансплантация на черен дроб.

С цироза от 10 години

Диагностициран с цироза преди 10 години поради прекомерна консумация на алкохол и затлъстяване, Николов започнал бързо да наддава на тегло. Българските лекари предупредили Николов, който тогава тежал 176 килограма, че има нужда от трансплантация на черен дроб в най-кратки срокове, но не могли да го оперират поради наднорменото му тегло.

Дълго време търси лек 

Николов получава отказ от много здравни центрове заради рисковата си ситуация. Тогава той се консултира с д-р Мурат Даянгач от университетската болница Медипол Мега в Истанбул. Николов е приет в лечебното заведение на 18 юли, тъй като състоянието му се влошава, но все още не може да легне под ножа. С приложеното му лечение за намаляване на отоците в тялото, нашенецът свалил 30 килограма за две седмици, след което става възможно да бъде опериран успешно. Съпругата му Ели Кирилова Авриомова е донор на черния дроб. „Беше невъзможно да се направи тази операция в България. Чувал съм много положителни неща за турските болници преди“, каза Николов след операцията.

Имах проблеми с дишането

„Преди имах проблеми с движението, ставането от леглото и дори дишането. Знаех, че времето ми изтича... Чувствах, че смъртта наближава. Никога не съм предполагал, че мога да се чувствам толкова добре толкова скоро след операцията. Ще продължа да отслабвам и ще започна нов живот.", възкликва обнадежден Николов.

Българинът счупи и рекорд

Професор Даянгач обяви, че Николов е станал пациентът с най-голямо наднормено тегло, който някога е имал трансплантация на органи в Турция.

Анадолска агенция

"Затлъстяването е една от основните причини за чернодробна цироза днес. Когато мастният черен дроб поради недохранване и затлъстяване е придружен от употреба на алкохол, увреждането му настъпва много по-бързо", каза Дайангач. Той добави: "Когато пациентът дойде при нас, той имаше и бъбречна дисфункция поради цироза, което направи лечението още по-трудно. Така че ситуацията беше много сложна, но той се повлия отлично от лечението." Дайангач сподели, че преди операцията индексът на телесна маса на Николов е бил 61 и са успели да го намалят до 51 със загуба на 30 килограма за две седмици.

Доста над границата на индекса за телесната маса

„Дори това е доста над границата на индекса на телесната маса, общоприета в целия свят“, подчерта той. „Индексът на телесна маса на най-тежкия ни пациент до момента беше 42. Можем да кажем, че Йонко е пациентът с най-наднормено тегло, който някога е претърпял трансплантация на органи в Турция.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?