17 млн. напират за 55 хил. зелени карти

17 млн. души се очаква да се състезават за 55 хил. зелени карти. Миналата седмица Държавният департамент на САЩ откри сезона за кандидатстване в лотарията Зелена карта за 2011 г. Намалелият брой кандидати в сравнение с други години се дължи най-вече на икономическата криза в САЩ. Тъй като регистрацията могат да направят само по електронен път, а най-голям брой кандидати са тези от страни в Третия свят, където електронната регистрация се превръща в непреодолима бариера за много от тях.

Интересът към лотарията "Зелена карта" обаче е нестихващ и в развитите страни, включително и в Германия. Близо 2200 германски граждани са спечелили миналата година Зелена карта. Не всички европейци имат право да участват в лотарията обаче. Великобритания, от тази година и Полша имат повече от 50 хил. имигранти в САЩ за последните 5 г., което означава, че техни граждани не биха могли да кандидатстват.

Лотарията съществува от 1994 г. и представлява инструмент за поддържане на броя на американското население, както и за привличане на талантливи и образовани хора.

Напоследък САЩ са разтревожени от изтичането на мозъци, което е безпрецедентно за страната. Стотици хиляди таланти напускат Щатите, най-вече в посока Индия и Китай, където кризата не само не се усеща, ами и е налице икономически бум. Все пак броят на кандидатите за зелени карти остава многократно по-висок от този на напускащите САЩ. Освен 55-те хил. зелени карти от лотарията, Америка предоставя всяка година още 140 хил. зелени карти, които се дават на висококвалифицирани чужденци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?