1553

16 хиляди души са ранени по време на жертвоприношения за Курбан Байрама в Турция ВИДЕО

Около 16 000 души са били насочени към болници в Турция в първия ден на Курбан Байрам (Ейд ал-Адха), заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа. Всички те са пострадали при ритуално убиване на жертвени животни.

Това се случва, когато животните се колят от аматьори“, написа Коджа в социалната мрежа X. Той съобщи статистика, като 1300 души са ранени в Анкара, 840 в Истанбул и 416 в Измир.

ИХА

Освен това един човек е починал от инфаркт в кланица в Истанбул, съобщи ТРТ Хабер. Друг мъж е хоспитализиран с инфаркт след посещение в кланица.

Ритуалното жертвоприношение трябва да се извършва в специално определени места в Турция. Там животните се умъртвяват по специална процедура, при стриктно хигиенни условия.

За нарушителите има големи глоби. Местните жители често нарушават това правило и се опитват сами да извършат ритуал по жертвоприношение, поради което хиляди хора са ранени на Курбан Байрама.

В първия ден на Курбан Байрам жертвени животни, избягали от стопаните си, предизвикаха хаос. Някои от избягалите животни избягаха по пътищата, а други се качиха по покрива и затрудниха стопаните си.

ИХА

Жертвен бик, който избяга от собствениците си в град Коня, Централна Турция, първо се качи на покрива на едноетажна кирпичена плевня, а след това на покрива на съседната къща.

Проведена бе спасителна акция за бика, скочил от покрива на къщата. Стопаните продължили да гонят и след малко хванали бика.

ИХА

При инцидент, станал в Зонгулдак, Черноморсща Турция, бик, чийто ред дошъл за жертвоприношение, се измъкнал от ръцете на стопаните си и скочил във развълнуваното море. Екипи на пожарната и бреговата охрана бяха изпратени в района, за да извадят животното, след известие от хората в района. Междувременно бикът, който преплува около 200 метра, се върна на брега подплашен от вълните. Бикът, който беше заловен с помощта на пожарни екипи, беше принесен в жертва.

ИХА

Бруг бикът избягал от месар ​​и собствениците му в кланица в Кайсери, Централна Турция и започнал да бяга безконтролно по улиците. Уплашеният бикът, затънал в блатист район в близост до кланицата. Въпреки че спасителната операция, продължила около половин час, първоначално не дала резултат, бикът в крайна сметка е изваден, но по-късно той отново избягал и е хванат от комшии и откаран в кланицата.

Курбан Байрам (Ейд ал-Адха) е годишният мюсюлмански празник на жертвоприношението, отбелязван на 10-ия ден от дванадесетия месец от лунния календар. Тази година той започна в нощта на 16 юни 2024 г. и ще продължи до сряда.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?