Следвайте ни

16 февруари - Международен ден на пощальоните и куриерите

viber icon

На 16 февруари се отбелязва Международният ден на пощальоните и куриерите. Денят е определен в Европейския съюз за почит към професията на вестоносците, която е сред най-древните, а в стари времена е била изпълнена с много рискове и напрежение. Едва ли е случайно, че и до наши дни е останал изразът: Не убивай вестоносеца! Още в Древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия и Китай са съществували добре развити държавни пощенски връзки, които са се осъществявали с пешеходци или конници посредством щафета. Дори и днес обаче, в ерата на интернет, куриерските услуги са неизменна част от всекидневието ни.

Вероятно затова хората от тази професия имат много празници - на 9 октомври например се отбелязва Световният ден на пощата.

Първият известен пощенски документ, открит в Египет, датира от 255 г. пр. Хр. Но дори и преди това пощенски услуги са съществували в почти всички континенти, поети от куриери, обслужващи крале и императори.

Професията на куриерите и пощальоните придоби особена стойност и след началото на пандемията, когато станаха основен канал за връзка между хората и за спомагането за справянето с вируса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай