4020

16 души загинаха след израелски удар в Алепо

16 членове на проирански групировки са били убити при израелски удар близо до Алепо в Северна Сирия, съобщи военен наблюдател.

Държавните медии също съобщиха за смъртоносна израелска атака, предаде АФП.

"Броят на загиналите при израелския удар по фабрика в Хаян в западната част на провинция Алепо нарасна до 16 членове на проирански групировки, включително сирийски и чуждестранни бойци", заяви Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Базираният във Великобритания Център за наблюдение, който разчита на мрежа от източници в Сирия, първоначално съобщи за 12 загинали.

Проиранските групи, съставени от местни и чуждестранни бойци, имат значително влияние в контролирания от правителството Хаян.

От началото на гражданската война в Сирия Израел е нанесъл стотици удари по северната си съседка, насочени главно срещу позиции на армията и подкрепяни от Иран бойци, включително от ливанската групировка Хизбула.

Ударите се увеличиха след началото на войната на Израел с Хамас в Ивицата Газа на 7 октомври, когато подкрепяната от Иран палестинска войнствена групировка предприе безпрецедентна атака срещу Израел.

Те са се забавили след смъртоносния удар на 1 април по иранското консулство в Дамаск, за който бе обвинен Израел и който доведе до рязко покачване на напрежението в региона и предизвика първата в историята на Иран пряка атака срещу Израел.

В изявление на сирийското министерство на отбраната се казва, че "след полунощ израелският враг е предприел въздушна атака от югоизточната част на Алепо, насочена срещу някои позиции" в близост до града, като съобщава за "мъченици" и "някои материални щети".

Въпреки че Израел рядко коментира отделни удари в Сирия, той многократно е заявявал, че няма да позволи на заклетия си враг Иран да разшири присъствието си там.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?