Следвайте ни

150 хил. сирийски бежанци получиха турско гражданство

viber icon

Турция е предоставила гражданство на 150 хил. сирийци. Това обяви професор Фети Ачъкел, депутат от Истанбул и заместник-лидер на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в доклад за състоянието на сирийските бежанци в Турция по случай 10-ата годишнина от сирийската гражданска война. 

Ачъкел разкритикува правителството, пред в. Хюриет, че не е изяснило по какви критерии, на кого и защо е дадено гражданство. 

"Неправилната политика на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) доведе до хаос в Турция както за турските граждани, така и за милиони сирийски бежанци", заяви депутата от РНП, цитиран от вестника.

"Турция е домакин на около 5 милиона сирийци в страната и се грижи за още 5 милиона сирийци в сирийските земи контролирани от Турция и това показва, че турските данъкоплатци се грижат за около 10 милиона сирийци", добави Ачъкел.

Той също така критикува правителството, че не е актуализирало редовно данните за сирийците в Турция, въпреки че само през 2020 г. 100 хил. сирийски деца са родени на турска земя. 

По отношение на човешките загуби, в резултат на продължаващата гражданска война, Турция е страната с най-високи военни жертви след сирийската армия през последните 10 години, каза опозиционния депутат, като информира, че картината не е по-различна, когато става въпрос за цивилни загуби.

„Тероризмът, произтичащ от Сирия, засегна сериозно националната ни сигурност“, заяви той.

Политиките на ПСР превърнаха Турция в буферна зона, натоварена със задачата да задържи сирийските бежанци на своята земя, каза Ачъкел, заявявайки, че правителствената стратегия за използване на бежанците като инструмент срещу ЕС също има обратен ефект в отношенията с блока. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (3)

Gishko

Gishko

10.05.2021 | 11:38

Gyshev vzemi edno siriiche kadanata shte go gleda.

Отговори
0 2
Yipiiii

Yipiiii

10.05.2021 | 11:21

Mangazariii pribirat mangasariii

Отговори
0 2
Anatema

Anatema

10.05.2021 | 22:08

MANGASARITE SA PRI VAS,MURGAVI I BELI PRESTAPNI KATO TEBE !

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?