Следвайте ни

15 април 1452 г:. Ражда се геният Леонардо да Винчи

Изпреварва епохата си и оставя загадки в картини, изобретения, записки и дневници

viber icon

На днешната дата през 1452 г. се ражда геният Леонардо да Винчи. Той остава в човешката история  като „ренесансов човек“, поради дълбокото си разбиране и интерес към множество дисциплини, безкрайното въображение, дълбокото любопитство и способността да се самообразова и да компенсира липсата на светско образование, неповлияно от църквата. Още по неговото време са го описвали като свръхчовек, обгърнат в тайни.

Леонардо вярва, че науката и изкуството са свързани. Той не завършва повечето от своите проекти. Според мнозинството историци причината е, че вместо да се фокусира върху една  идея, е вършил десетки неща едновременно. Много от завършените му творби пък са били твърде сложни, за да бъдат разбрани от  обикновените хора в неговата епоха.

Леонардо е роден в град Винчи. Баща му е бил адвокат, а майка му обикновена селянка. Като малък живее основно с майка си и се премества при баща си във Винчи едва на 5 г. Имал е общо 17 полубратя и сестри от два от четирите брака на баща си и от този на майка си. По време на началното си обучение проявява засилен интерес към геометрия и математика. Като тийнейджър бащата на Леонардо го изпраща чирак на художника и скулптор Андреа дел Верокио. До 1472 г. Леонардо вече е същински майстор и постепенно развива своите умения, разнообразява творбите си и се концентрира изцяло върху изкуството и науката.

Личният живот му  живот предизвиква догадки и предположения. Още приживе е бил известен като човек, който няма близки или интимни отношения с жени. Това довежда до постоянни спекулации за неговата сексуалност, особено след като неговата потайност едва не довежда до присъда за содомия през 1478 г.

Обществото познава Леонардо като художник и творец, въпреки успеха, който е постигнал и в други направления. Най-известните му картини са с перфектна илюстрирана светлина, изразителни емоции човешка фигура в композициите. Най-известните му картини са „Мона Лиза", „Тайната вечеря", „Мадоната на скалите", „Кръщението Христово", върху което  работи заедно с Верокио.

Леонардо създава огромно количество дневници, бележки и рисунки, които отразяват неговия широк спектър от идеи и планове. Като една от най-забележителните скици от тази огромна колекция е „Витрувиански човек".

Леонардо очевидно е бил перфектно запознат с човешката анатомия, което е многократно доказано в многото му публикувани и непубликувани произведения, представящи човешкия скелет, мускулите, сърцето, половите органи и дори сухожилията. Неговите изследвания също обръщат внимание на човешките емоции, изразяване и стареене.

В областта на инженерството той създава теоретични прототипи на машини, които са реализирани векове по-късно. Леонардо има планове за летяща машина и изследва аеродинамика в „Кодекс на летенето на птиците". Освен с идеи за летене Леонардо обмисля създаването на хидравлични помпи, музикални инструменти, мостове, автомобил, въртящи лагери, парашут, танк, робот-рицар и още десетки изобретения.

Леонардо е изключително известен още докато е жив, но популярността му се увеличава след смъртта му. Много от изобретенията, изглеждали невъзможни, когато е създавал своите скици, се реализират с напредъка на технологиите.

Способността му да пише с двете ръце едновременно, създавайки огледален вид на текста, все още е предмет на дискусии и изследвания.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?