1553

1301 души загинаха в опит да станат "хаджии" в Саудитска Арабия

Най-малко 1301 души са загинали по време на тазгодишното годишно поклонение Хадж, което се проведе на фона на екстремни горещини, съобщи саудитски служител късно снощи.

Около 83% от смъртните случаи са били нерегистрирани поклонници, отбеляза министърът на здравеопазването на Саудитска Арабия Фахд ал-Джаладжел, без да предоставя подробна информация на техните националности.

Температурата в саудитския град Мека и други близки свети за мюсюлманите места, надмина 50 градуса по Целзий през последния ден на поклонение във вторник.

"Нерегистрираните поклонници вървяха на дълги разстояния под слънцето без подслон и почивка. Някои от тях бяха възрастни, а други имаха хронични заболявания", подчерта ал-Джаладжел пред саудитската държавна телевизия ал-Ехбария.

Служителят допълни, че загиналите не са имали идентификационни карти, което изисква време, за да бъде установена тяхната самоличност и да се свържат със семействата им.

АА

Няколко арабски правителства заявиха, че повечето от поклонниците, загинали в Саудитска Арабия, родното място на исляма, не са били регистрирани и са пътували с туристически визи, а не с необходимите визи за хадж, което затруднява намирането им или определянето на действителния им брой.

Нерегистрираните поклонници обикновено нямат достъп до настаняване и транспортни услуги.

Около 1,8 милиона поклонници взеха участие в тазгодишния хадж. Един от петте стълба на исляма, хаджът е задължение за всички праведни мюсюлмани, което трябва да извършат веднъж в живота си, ако имат финансови и физически средства за това.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?