Следвайте ни

13 британски университета пред фалит

84% от европейските студенти ще се откажат от Англия, ако им вдигнат таксите

viber icon

13 висши учебни заведения от общо 165 във Великобритания са изправени пред фалит заради епидемията от коронавирус, показва изследване на британския Институт за финансови проучвания. Той отказва да съобщи кои са университетите, тъй като е възможно да бъдат спасени с правителствена помощ.

Според института пандемията е нанесла сериозни финансови щети на целия образователен сектор в Обединеното кралство, тъй като стотици чужденци са се отказали или са отложили своето следване. Очаква се вузовете на Острова да изгубят около 11 млрд. паунда, което е 1/4 от годишните им бюджети. За някои финансовата дупка обаче ще е до 50% и ще се наложи съкращаване на персонал и дори затваряне. Сред най-сериозно пострадалите няма престижни вузове, но те също обучават доста чужденци. За спасяването им са необходими поне 140 млн. паунда.

От Министерството на образованието коментираха, че висшите учебни заведения могат да кандидатстват по схемата за подпомагане за запазване на работни места, която бе въведена заради коронавируса и вече доста сектори се възползват от нея. Освен това те ще получат 80% от средствата, които са загубили от чужди студенти, под формата на субсидия за научна дейност.

Междувременно анкета на европейския портал за висше образование Study.EU показа, че 84% от европейските граждани, които планират да следват в Англия, ще се откажат, ако таксите за обучение бъдат повишени дори само с 10%. Властите в Лондон вече обявиха, че те ще изгубят право да плащат колкото английските си колеги от 21 август 2021 г. заради Брекзит. Няма да имат право и на нисколихвени студентски заеми. Това ще важи за новоприетите да следват през учебната 2021/2022 г., като очакванията са европейците да се изравнят с останалите чужденци, които в момента плащат три пъти по-високи такси, пише 24 часа.бг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?