71
Следвайте ни

126 урни в Турция за българските избори

viber icon

За изборите, които ще се проведат в България на 14 ноември, в Турция ще бъдат поставени 126 урни.
 
Джеват Гюнеш, председател на Асоциацията за култура и солидарност на тракийските балкански турци, заяви че за предстоящите избори които ще се проведат утре ще бъдат организирани избирателни секции в рекорден брой 19 окръга, за българските граждани, живеещи в Турция. 


„Повече от 20 хиляди души кандидатстваха по електронен път за гласуване. Гражданите ще могат да гласуват между 07:00 и 20:00 часа местно време. Гласоподавателите е задължително да носят паспорт или лична карта за гласуване. Дори и те да са с изтекъл срок на скоро, вота ще може да бъде упражнен. Шофьорска книжка няма да бъде считана за документ за самоличност. "


Председателят на Балканската асоциация за култура и солидарност на имигрантите (BAL-GÖÇ) Вели Йозтюрк каза, че българските избори, които ще се проведат в неделя, 14 ноември 2021 г., са от голямо значение за турците, живеещи в Турция и България.
 „Очакваме на тези избори да се увеличи вота от Турция. Дори един глас е много важен. Броят на урните са увеличени и гласуването ще се осъществи по-лесно. Очакваме нашите граждани да гласуват", каза той.

 

Йозтюрк, припомни, че има най-малко 350 хиляди двойни граждани, пребиваващи в Турция с право на глас, и че в резултат на инициативите на органицацията броят на избирателните урни за Турция е увеличен от 35 на 126 за тези избори. „Всички наши двойни граждани имат голямо задължение да осигурят силна подкрепа от Турция на българските избори. Нашите двойни граждани трябва да се мобилизират и да доведат поне 5 души до урните. Този вот ще бъде нова повратна точка за България“, каза той, цитиран от в. Сабах. 


Той е уверен, че вота на всеки гражданин който има правото да гласува ще допринесе за мира между двете страни и региона, приятелските отношения между двете страни ще се развиват допълнително и най-важното ще бъде от важна роля за подписването на всеобхватно споразумение за здравеопазване и социално осигуряване между Република Турция и Република България. 


Йозтюрк уточни: „Избиратели, чиито паспорти или документи за самоличност изтичат между 13.03.2020 г. и изборния ден, имат право да гласуват на президентските, вицепрезидентските и парламентарните избори, при условие че докажат своята самоличност. 


Нерегистрираните ще могат да упражнят вота, като представят декларация с документа си за самоличност. Декларациите могат също да се получат от училищата, в които се намират урните в изборния ден. Хора, които могат да четат и пишат на български език, ще им помогнат да попълнят необходимите декларации, преди да отидат до урните.  Изключително важно е декларацията да бъде попълнена преди изборния ден, за да не се получи натрупване пред урните и забавяне на изборния процес.  Пред членовете на избирателната комисия трябва да се постави само личен подпис.“, ​​подчерта той пред вестник Сабах.


Турските медии отразяват подробно развитието около изборите, като наблягат на информацията, че за първи път в историята на България на тези избори има кандидат за президент от турски произход. И приканват всички граждани имащи право на глас да гласуват." 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?