46
Следвайте ни

12 държави от ЕС настояват за обща стена на границите на съюза срещу миграцията

viber icon

Дванадесет държави-членки на ЕС поискаха от Европейската комисия да засили мерките срещу незаконната миграция и да подкрепи финансово физическите бариери по външните граници на блока. Апелираха още спешно да бъде актуализирано мигрантското споразумението с Турция. 


Министрите на вътрешните работи на Австрия, България, Кипър, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия се обърнаха към Европейската комисия и словенското председателство на Съвета на ЕС в съвместно писмо преди срещата на министрите на вътрешните работи по-късно в петък.


Писмото, озаглавено "Адаптиране на правната рамка на ЕС към новите реалности", призова законодателството на ЕС относно външните и вътрешните граници на блока да актуализира Шенгенския граничен кодекс , за да се гарантира, че всички външни граници ще бъдат „защитени с максимално ниво на сигурност .”


Подписалите страни настояват и за „устойчива“ европейска политика в областта на миграцията и убежището, която предлага „бързи и конкретни решения и силен отговор за противодействие на инструментализирането на незаконната миграция и други заплахи“.

„Никоя трета държава не трябва да може да използва нашата система за убежище за целите на упражняване на политически натиск и изнудване на ЕС и неговите държави-членки, или да експлоатира настоящата ситуация в Афганистан“, подчертаха те. 


Дванадесетте страни също отбелязаха, че системите за наблюдение на границите не са достатъчни „за предотвратяване на незаконното преминаване на границата“ и поискаха адекватно финансиране от ЕС за създаване на физически бариери-стени, тъй като „изглеждат ефективна мярка за защита на границите , която служи в интерес на целия ЕС."


Писмото визира и спора на блока с правителството на Беларус.

Според ЕС президентът Александър Лукашенко е поканил туристи от страни, които са основните източници на миграция в ЕС, за да отмъстят за санкциите на ЕС срещу неговия режим.

„Тази година вече видяхме повече от 6000 нередовни пристигащи, преминаващи през границата на Беларус и ЕС, в сравнение с едва 150 през миналата година“, каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред депутатите от ЕС.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?