Следвайте ни

12 април - Световен ден на космонавтиката

viber icon

На 12 април честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 56 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.Върховият момент в усвояването на Космоса настъпва на 12 април 1961 година, когато във Вселената е изпратен първият човек.


На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

Авиацията (от лат. avis - птица) е теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата, а също съвкупно название на свързани с тях видове дейност. Космонавтиката (от древногръцки κόσμος: - Вселена и ναυτική: - мореплаване) е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати.

Значителен принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 година той проектира, построява и облита няколко планера. На 17 декември 1903 година се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво.

Терминът "космонавтика" е въведен от Г. Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 година със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Следващият етап в овладяването на космоса идва само месец по-късно - на 4 ноември с.г. със "Спутник - 2" във Вселената е изпратено първото живо същество - кучето Лайка. Неговата участ е била предопределена, тъй като не се е предвиждало корабът да се върне на Земята.

Как отбелязваме Деня на космонавтиката в Пазарджик?

Експозицията „40 години от полета на първия българин в Космоса“ може да се види в централната сграда на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Изложбата ще гостува до 10 май и ще бъде отворена за посетители с работното време на културното ведомство.

Тя проследява пътя към опознаване и разгадаване на космическото пространство, както и българското участие в тях.

В началото запознава с историята на космонавтиката от 1957 г. до постиженията на съвременната наука.

Акцентът се поставя върху жизнения и професионален път на ловчанлията генерал-лейтенант Георги Иванов – първият български космонавт. Отделните табла информират за детските му години в кв. „Вароша”, преминават през военната му служба, за да се стигне до самата подготовка, извършения полет на „Съюз-33” и драматичното спускане на спасителната капсула.

Добавена е информация, отнасяща се до полета на бригаден генерал Александър Александров, изследванията на академик Димитър Мишев, участието на българските учени в международната програма „Интеркосмос” и множеството български изобретения, участвали в международните станции „Мир” и нейния наследник – Международната космическа станция.

Изложбата съдържа 23 цветни постера. Неин автор е Ганчо Ганев – уредник в отдел „Нова и най-нова история” на Регионалния исторически музей в Ловеч, а графичният дизайн е дело на Георги Николов. Експонирана е за пръв път през 2009 г. и е гостувала на музеи в цяла България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?