71

100 учени спешно изследват 128 разломни линии: Удря земетресение от 7,2“, ако се счупят 3 сегмента СНИМКИ КАРТА

След разрушителното земетресение в Кахраманмараш, Източна Турция на 6 февруари 2023 г. над 100 учени работят в региона.

Сеизмолозите изследваха 128 разломни линии. Професор д-р Хасан Сьозбилир от катедрата по обща геология и геоложко инженерство на Инженерния факултет на университета в Измир "9 септември", който е част от изследователския екип, обърна внимание на разлома в град Малатия, Източна Турция. „Ако всеки от 3-те сегмента, образуващи разлома Малатия, се счупи сам, това може да доведе до земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер.“

DHA

Турция беше разтърсена от земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6, които засегнаха широк район с център Кахраманмараш на 6 февруари 2023 г.

След земетресението специалистите от университета "9 септември" в Измир, заедно със учени от Турската академия на науките, Министерството на вътрешните работи, Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), Главна дирекция за изследване и проучване на минерали, Главна дирекция за картографиране, Съюз на общините на Турция и учени от много университети, отидоха в зоната на земетресението за мащабни проучвания.

DHA

Започнаха изследвания върху разломи в района, които могат пряко да засегнат провинциите в Средиземно море, Централна и Югоизточна Турция.

Екипът, в който участваха десетки учени и студенти, извърши проучвания на разломи като разлома Ширван, разлома Джизре, разлома Антакия, разлома на Мъртво море, разлома Малатия и централноанадолския разлом-Делилер.

Проф. д-р Хасан Сьозбилир даде детайлна информация пред агенция Демирьорен (DHA) за извършената работа. Той заяви, че в рамките на научния проект, след земетресенията от 6 февруари 2023 г. са изследвали близо 500 километра разломи. „След това разкъсване много линии в региона бяха засегнати и започнаха да предизвикват десетки хиляди малки вторични земетресения. За да се извършат проучвания на тези разломи, беше изготвен този мащабен изследователски проект за палеосеизмология в засегнатите райони на Турция. В рамките на този проект в региона работят над 100 учени от много университети. Работим по 128 разлома едновременно. „Ние проучваме земетръсния потенциал на тези разломи.“ отбеляза д-р Сьозбилир.

DHA

Позовавайки се на работата, която са извършили върху разлома Малатия, проф. д-р Сьозбилир отбеляза: „Разломът Малатия е един от важните разломи. Разломът е точно на мястото на второто голямо земетресение. Това е разлом, който ще засегне сериозно Малатия, ако се счупи повторно. Дължината му е 200 километра и се състои от 3 разломни сегмента. Всеки от тези 3 сегмента, които образуват разлома Малатия, може да предизвика земетресение с магнитуд 7,2, ако се счупи сам. Проучванията, проведени до момента, показват, че разломът Малатия не се е пропукал от 3 хиляди години. По-специално, искаме да намерим периода на повторение на земетресението на разлома. „Опитваме се да копаем ровове по разломите и да научим тяхната история.“ отбеляза той.

Проф. д-р Хасан Сьозбилир припомни, че е имало повече от 100 хиляди вторични труса в региона след земетресенията от 6 февруари 2023 г. „Сред тях има и малки земетресения на разлома Малатия. Провеждаме проучвания, за да видим дали разлома ще премине в активно състояние или не. Разломът Малатия може да засегне и други сегменти на разломи в района. В случай, че се счупи, в основата му се намира разломът Онаджък, който се простира към Северерна Турция.

Следователно трябва да се проучи много подробно, тъй като опасността е непредсказуема в момента.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?