Следвайте ни

100 милиона долара за нови US бази в България и Румъния

viber icon

Пентагонът ще похарчи над 100 милиона долара за изграждане на нови военни бази в България и Румъния. Това става, след като правителството на президента Барак Обама се отказа от проекта за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Източна Европа, пише вестникът на въоръжените сили на САЩ „Старс енд страйпс" в европейското издание на електронния си вариант. Преди месец Белият дом обяви, че няма да разположи ракети и военни в Полша и Чехия. От края на юни над 2000 американски войници, включително от базирания във Вилзек, Германия, Втори танков полк, участват в маневри в Румъния и България, които ще продължат до края на октомври.

Базите в Румъния и България са доказателство за силния ангажимент на САЩ към Източна Европа, категоричен е полковник Гари Ръс, командир на войските на САЩ в Източна Европа.

Военната база в Румъния е на стойност 50 милиона долара. В нея ще могат да се разположат 1600 американски военни. Базата в България, която е на стойност 60 милиона долара, побира до 2500 войници.

Строежът в Румъния ще бъде завършен през следващите два месеца, а базата в България ще бъде открита през 2011 или 2012 г., посочва  „Старс енд страйпс".

Базите, финансирани от САЩ, са притежавани от правителствата на България и Румъния. Те ще бъдат използвани съвместно от САЩ и страните домакини, добави Ръс.

Усилията на САЩ в Румъния и България са част от глобална стратегия за пренасочване на американските сили от Германия на изток, започнала в началото на управлението на бившия президент Джордж Буш, обяснява експертът по национална сигурност в Съвета за външна политика във Вашингтон Джеймс Робинс. Разполагането на войски в тези страни не само ще намали разходите, но и ще ги доближи до нестабилния Близък изток, отбелязва още той.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?