100 милиона долара за нови US бази в България и Румъния

Пентагонът ще похарчи над 100 милиона долара за изграждане на нови военни бази в България и Румъния. Това става, след като правителството на президента Барак Обама се отказа от проекта за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Източна Европа, пише вестникът на въоръжените сили на САЩ „Старс енд страйпс" в европейското издание на електронния си вариант. Преди месец Белият дом обяви, че няма да разположи ракети и военни в Полша и Чехия. От края на юни над 2000 американски войници, включително от базирания във Вилзек, Германия, Втори танков полк, участват в маневри в Румъния и България, които ще продължат до края на октомври.

Базите в Румъния и България са доказателство за силния ангажимент на САЩ към Източна Европа, категоричен е полковник Гари Ръс, командир на войските на САЩ в Източна Европа.

Военната база в Румъния е на стойност 50 милиона долара. В нея ще могат да се разположат 1600 американски военни. Базата в България, която е на стойност 60 милиона долара, побира до 2500 войници.

Строежът в Румъния ще бъде завършен през следващите два месеца, а базата в България ще бъде открита през 2011 или 2012 г., посочва  „Старс енд страйпс".

Базите, финансирани от САЩ, са притежавани от правителствата на България и Румъния. Те ще бъдат използвани съвместно от САЩ и страните домакини, добави Ръс.

Усилията на САЩ в Румъния и България са част от глобална стратегия за пренасочване на американските сили от Германия на изток, започнала в началото на управлението на бившия президент Джордж Буш, обяснява експертът по национална сигурност в Съвета за външна политика във Вашингтон Джеймс Робинс. Разполагането на войски в тези страни не само ще намали разходите, но и ще ги доближи до нестабилния Близък изток, отбелязва още той.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?