Следвайте ни

100 цивилни загинаха при нападение в Нигер

viber icon

Стотина цивилни са убити при нападения от заподозрени бойци в Западноафриканската държава Нигер. Въоръжените са застреляли мъже и момчета по време на атака, за която се приема, че е с отмъстителна цел. Трагедията се е случила в селата Чома-Бангоу и Зарумадарейе, намиращи се в югозападния регион Тилабери, където през последните две години все по-често са регистрирани атаки на цивилни граждани. 

Атаката, която се случи само седмица след президентските избори в Нигер, е една от най-смъртоносните в страната. В изказвания, излъчени по националната телевизия, премиерът Бриги Рафини посочи, че смъртните случаи наброяват 100, но не каза кой е виновен за нападението.

Нито една група не е поела отговорност за убийствата, но военните, които извършват набези в последно време в района, са част от ИДИЛ - сунитска терористична джихадистка групировка, действаща главно в Близкия изток. Експерти твърдят, че опитът на Нигер да държи „Ислямската държава“ на разстояние е бил неуспешен. 

Оцелелият от нападението Джахафар Кудизе споделя пред медиите, че е успял да избяга заедно със съпругата си и петте си деца, но че въоръжените са убили много негови съседи и познати от мъжки пол.

Опитахме се да се защитим. Двама от нас имаха оръжие, но когато ги застреляха, всички се разбягахме в опит да спасим семействата си“, каза той.

Нигер проведе първия тур на своите президентски избори на 27 декември. Очаква се вотът да доведе до първия мирен, демократичен трансфер на власт в страната.

След двата, позволени от Конституцията, мандата президентът Махамаду Исуфу се оттегля. Кандидатът от управляващата партия Мохамед Базум ще се изправи срещу него на балотажа, който ще се проведе през месец февруари.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?