71

100 000 може да загинат при трус в Истанбул, половината от сградите в риск от срутване

29 000 сгради са инспектирани досега в Истанбул и половината от тях са изложени на риск от срутване в случай на голямо земетресение. Това заяви ръководителят на отдела за управление на риска от земетресения и благоустройство на градската среда на голяма община Истанбул Йозлем Тут.

DHA

318 от тези сгради са в толкова окаяно състояние, че могат да се саморазрушат, съобщи Тут пред информационния канал CNN.

Заместник-генералният секретар на община Истанбул Бугра Гьокче също алармира оке преди месец, че 318 сгради „може да се срутят дори без да има земетресение“.

В продължение на повече от три години, като част от програма за бързо сканиране, община Истанбул инспектира хиляди сгради, построени преди 2000 г., за да види дали могат да устоят на евентуално голямо земетресение. 

След земетресенията от 6 февруари в Югоизточна Турция, общината рестартира програмата за кандидатстване за инспекция на сградите, тъй като много хора се тревожат за безопасността на своите жилища.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу обяви на 12 март, че броят на молбите до общината за тези оценки на сгради е надхвърлил 140 000. От тогава тази цифра нараства ежедневно главоломно.  

Междувременно професор Джелал Шенгьор, един от най-изтъкнатите геолози в Турция, алармира пред CNN, че според него броят на жертвите ще достигне 100 000 при очакваното земетресение в Истанбул. 

DHA

„Можем да предвидим, че скоро ще се случи земетресение с такъв магнитуд, но няма начин да определим кога точно ще се осъществи“, допълни Шенгьор. 

„Моята оценка за броя на загиналите е около 100 000. Ще бъде хаос“, допълни той. „Не мислете само за прякото въздействие на труса. Трябва да мислите и за това, което ще последва земетресението. Евакуацията на оцелелите хора ще е много трудна. Ще има грабежи, пожари, епидемии. Ще бъде ужасно.”

Експерти изчисляват, че земетресение в разлома на Северната Анадолска плоча може да достигне магнитуд над 7 с опустошителни последици за Истанбул. 

Времето на подобно земетресение обаче е невъзможно да се предвиди. Но очевидно е, че изключително гъсто застроения 16 милионен мегаполис не е готов за подобно бедствие. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?