3906

10 турски гимназии ще приемат безплатно ученици от Балканите

Ученици от седем балкански страни, които са завършили основното си образование, ще получат възможност да продължат образованието си в 10 международни гимназии в седем града на Турция.

 

АА

Ученици от България, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Косово, Северна Македония и Албания ще получат възможности за стипендии и безплатно настаняване в общежитие в 10 международни професионални и технически гимназии в Турция, в рамките на протокол, подписан между Министерството на националното образование (MEB) и Сдружението на турците в чужбина и свързаните с тях общности (YTB).

Фарук Берат Акчешме, образователен съветник в Сараево, столицата на Босна и Херцеговина, отбеляза пред Анадолската агенция (AA), че по тази програма, определена за учебната 2023-2024 г., на гимназисти от балканските страни ще бъде предложено образование в 10 училища намиращи се в Анкара, Балъкесир, Бурса, Истанбул, Коня, Анталия и Орду.

 

АА

 

Акчешме също отбеляза, че по време на престоя си учениците ще имат здравна застраховка и ще им бъде предоставена възможност да участват в безплатни академични курсове заедно с безплатен билет до и от Турция след завършването си.

Акчешме заявяви, че заявления за нетурски граждани ще се приемат чрез уебсайта на организацията https://ytb.gov.tr/ до 26 май. След това писмен приемен изпит ще се проведе на 4 юни, докато интервюто ще се проведе между 4-9 юни.

Резултатите се очаква да бъдат обявени на 12 юни, а заминаването и настаняването в училищата в Турция ще започне между 11-15 септември, отбеляза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
турските гимназии безплатно ... руското посолство

турските гимназии безплатно ... руското посолство

25.05.2023 | 14:59

организира безплатно да учиш в руски университети и накрая се изтъпанчват шорошляци да ти "обясняват", че в Русия и вече в Турция никой не ходи!

Отговори
0 1

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”