Следвайте ни

10 часа пазарлъци в Брюксел, никой не отстъпва

viber icon

Десет часа вече продължават преговорите между европейските лидери по бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията от Covid19. Компромис още не е постигнат, като разногласията са основно по плана, съобщава пратеникът на БНР.

"Пестеливата четворка" - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания , получи подкрепата и на Финландия. Тези страни настояват за промяна на съотношението безвъзмездни средства/заеми в полза на заемите.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вече предложи грантовете да бъдат намалени с 50 млрд, а тези средства да бъдат пренасочени към перото със заемите. Италия внесе предложение за оценката, която да предшества отпускането на средства от фонда за възстановяване. Премиерът Джузепе Конте иска тази оценка да се одобрява в рамките на 4 седмици от Съвета по препоръка на Европейската комисия със засилено квалифицирано мнозинство. 

 Продължават совалките на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той се среща с премиерите на Италия Джузепе Конте и на Испания Педро Санчес в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?