71

1 милиард пътници преминаха по ЖП тунела под Босфора за 10 години СНИМКИ

Едно от най-забележителните иженерни и архитектурни постижения изградени няяога в Турция, Мармарай, подводният железопътен тунел, свързващ Европа и Азия под Босфора, е превозил зашеметяващите 1 милиард пътници през последното десетилетие.

Министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу обяви това, приветствайки успеха на проекта и жизненоважната му роля в транспортния пейзаж на Турция.

АА

Уралоглу изрази гордостта си от проекта Мармарай, подчертавайки значението му в глобален мащаб. Той разкри, че броят на пътниците, транспортирани през Мармарай, е надхвърлил цялото население на европейския континент, включващ 64 държави с приблизително 745 милиона души. Подобен факт е доказателство за изключителните инвестиции и оперативен успех на железницата.

АА

Уралоглу подчерта, че Мармарай се нарежда сред най-важните железопътни проекти в света.

Целта за 2023 г. е да бъдат транспортирани около 203 000 пътници дневно през тази уникална линия свързваща два континента.

АА

Железопътната линия може да се похвали с най-дълбокия потопен тръбен тунел в света, използван от железопътни системи, достигащ удивителната дълбочина от 60,46 метра. Това, което започна с 5 станции, сега се разшири до широка мрежа от 43 станции, обхващаща впечатляващите 76,6 километра на територията на община Истанбул и района.

АА

Уралоглу подчерта огромния капацитет на тунела Мармарай, с дневен капацитет от 287 влакови композиции и 877 072 пътници. Железопътният парк от 440 вагона, включващ 34 комплекта от по 10 вагона и 20 комплекта от 5 вагона, осигурява ефективно и надеждно обслужване на пътниците.

 

Освен значението си за превоз на пътници, Мармарай също играе ключова роля в превоза на товари. Непрекъснатата железопътна връзка от Лондон до Пекин през Мармарай привлече внимание и признание. 

 

Високоскоростни влакове използват тунела, за да стигнат до Халкалъ, от там за България и Европа. Вътрешните и международните товарни влакове преминават през нощта, подобрявайки търговията и свързаността в страната и чужбина.

АА

Открит през 2013 г., Мармарай влезе в историята като по него премина първия товарен влак, преминал по Железния път на коприната, свързващ Европа с Китай.

Това съоръжение превърна Турция във важен възел за глобалната търговия и транзит.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата