71

1,3 милиона гурбетчии влязоха в Турция през България и Гърция за месец СНИМКИ

По традиция в началото на лятото трафикът от България към Турция по ГКПП-та е изключително интензивен.

Подобна картина обратно от Турция към България се наблюдава в началото на есента, когато хиляди турци живеещи в Европа пътуват обратно.

АА

Тази година ситуацията на границите е още по-динамична. Броят на пътуващите гурбетчии от турски произход, влизащи в югоизточната ни съседка през ГКПП-та с България и Гърция, достигна 1,3 милиона само за последния месец. Те са дошли с 323 600 превозни средства, според данни, публикувани от Министерството на търговията в Анкара днес.

 

Турски граждани, работещи и живеещи в различни европейски страни, предприемат пътувания с превозните си средства, за да се съберат с роднините си по време на летните месеци, увеличавайки драстично постоянния поток от пристигащи през граничните пунктове.

АА

Данните на Регионалната дирекция за митници и външна търговия на Тракия, за Северозападна Турция, разкриват, че през последния месец общо 1,3 милиона турски гурбетчии са влезли в Турция през граничните пунктове Капитан Андреево/Капъкуле, Лесово/Хамзабейли и Малко Търново/Дерекьой от България, както и от Граничните пунктове Ипсала и  Пазаркуле от Гърция, служещи като основни входни точки от Европа.

 

Сравнявайки цифрите със същия период на миналата година, нарастването на пристигащите е значително, тъй като 1,2 милиона души са влезли в Турция със 77 439 превозни средства през тези ГКПП-та тогава.

АА

Анализът на данните допълнително подчертава граничната порта Капитан Андреево/Капъкуле като най-често използваната входна точка, с 805 097 чужденци и 194 497 превозни средства, пристигнали от 22 юни до днес.

 

Гурбетчиите обикновено остават в Турция за период от 4 до 6 седмици, като посещават родните си градове и се наслаждават на ваканционни дестинации, преди да се върнат в страните си на пребиваване. 

АА

Те харчат значителни средства докато са на посещение в Турция, като ежегодно това е съществен приход за икономиката на страната. 

Един от движещите фактори зад предпочитанията за сухопътни маршрути е рязко нарастващата цена на пътуването със самолет. „Можем да дойдем с кола на половината от цената за четиричленно семейство“, заяви Мустафа Боздаг, който влезе през граничния пункт Капъкуле, след като пътува чак от Англия.

 

По същия начин Мехмет Катарджъ, който пристигна от Франция, изрази недоволството си от скъпите самолетни билети. Той разкри, че на цената на полета на един човек е успял да доведе цялото си четиричленно семейство с кола до Турция. „Можем да дойдем със самолет със 700-750 евро на човек, а с кола е 500 евро“, заяви Катарджъ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?