Светът коментира оставката на Тереза Мей

В първа реакция веднага след изявлението на британския премиер Тереза Мей, че ще подаде оставка на 7 юни, лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че тя е взела правилно решение, съобщава Ройтерс.

Той подчерта, че нейната разединена партия не е в състояние да управлява страната и настоя за провеждане на нови парламентарни избори.

Лидерът на новосъздадената Партия на Brexit Найджъл Фараж обясни неуспеха на Мей да намери изход от създалата се ситуация с излизането на страната от ЕС с това, че тя не е отчела правилно настроенията в страната и в собствената си партия. “Отидоха си вече двама лидери на торите, чиито инстинкти бяха проевропейски. Или тяхната партия ще извлече поуки от този урок, или ще умре”, каза той.

След оставката на Мей: Какви са сценариите за Brexit?

Министърът по пенсионните въпроси Амбър Ръд каза, че “Brexit е процес и е необходим компромис, за да бъде прието споразумение за развода, което да работи за всички”. Тя призова за обединение на редиците на консерваторите, за да се постигне успех “в следващата фаза на славната история на нашата партия”.

Консервативната депутатка Тереза Вилиърс също посочи, че бъдещият лидер на Консервативната партия трябва отново да я сплоти и да осигури реално лидерство и политическа посока. Според нея новият партиен лидер трябва веднага да потърси подобряване на условията в споразумението за излизане от ЕС.

Според лейбъристкия депутат Джон Ман оставката на Мей няма да промени парламентарната аритметика. Той отбеляза, че не е налице мнозинство за свикване на предсрочни избори, няма мнозинство за компромис, няма мнозинство и за напускане на ЕС. 

Керълин Фейрбейн, директор на Конфедерацията на британската индустрия, похвали усилията на Тереза Мей да осигури такова споразумение за Brexit, което да защитава икономиката на Великобритания и изрази мнение, че тя се оттегля с уважението на бизнес средите. Нейната оставка обаче трябва да бъде катализатор на промяна, защото “не може да има план за Великобритания без ясен план за Brexit”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?