Светът е потресен! Братя убиха сестра си заради Инстаграм

Протести и вълна от гняв заливат социалните мрежи след жестокото убийство на млада палестинка от собствените ѝ братя. Стотици арабски жени протестираха през последните дни на Западния бряг на река Йордан срещу убийството на младата палестинка Исраа Грайеб. Мъже от семейството й на два пъти упражнили над нея тежко физическо насилие. На 22 август младата жена починала от раните си, съобщава „БГ Войс“.

Демонстрантите заклеймиха бруталното насилие и обстоятелствата, довели до смъртта на жената – превратните разбирания за понятието “семейна чест” и агресивно налагания патриархален стил на живот, крепящ се на човеконенавистни традиции. Фатална за Исраа Грайеб се оказва една нейна снимка, която тя публикува в Инстаграм. Редом с нея на снимката се вижда приятелят й, с когото смятала скоро да се сгоди. Публикуването на снимката, преди да е обявен годежът, явно така силно е разгневило семейство Грайеб, че то възлага на двамата й братя да я накажат с бой. 

Опитвайки се да се отърве от ударите на брат си, Исраа пада от втория етаж на бащиния си дом, в резултат на което получава наранявания по гръбначния стълб. В болницата Исраа направила снимки на раните си и ги публикувала в социалните медии. „Силна съм и искам да живея. Ако нямах силна воля, вече нямаше да съм измежду живите“, написала тя. А после добавила: „Нека Аллах съди онези, които ме потискаха и раниха.” С тези съобщения в социалните мрежи младата жена явно разгневява семейството си за втори път, защото брат й заедно с други двама роднини пристигат в болницата и й нанасят нов брутален побой. В крайна сметка младата жена издъхва от раните си на 22 август. 

Според съобщения в печата семейството на Исраа Грайеб обявило, че не носи отговорност за смъртта й. Тя била починала от сърдечен удар. Палестинската полиция засега не се е произнесла по случая.

Палестинската режисьорка на документални филми Имтиаз ал Маграби е убедена, че всяка палестинска жена може да стане жертва на подобно престъпление, казва тя пред Дойче Веле. Ал Маграби, която в момента снима филм за “убийствата на честта”, бе отличена за работата си през март 2019 г. от Арабския женски медиен център.

В редица арабски страни междувременно се разраства битката срещу т.нар. убийства на честта. През 2011 г. парламентът в Ливан отмени един член от Наказателния кодекс (Параграф 562), който позволяваше т.нар. семейни престъпления да получават по-меки наказания. През 2017 г. този пример бе последван от Тунис и Йордания. От юридическа гледна точка убийствата на честта в Йордания се третират като всяко друго убийство, но на съдиите е дадена възможността да намаляват присъдата с помощта на смекчаващи вината обстоятелства – факт, който правозащитните организации на жените в Йордания остро критикуват.

Палестинската автономия също разполага с модерни закони в тази област, но те рядко се прилагат изцяло, казва Имтиаз ал Маграби: „Палестинското общество е пронизано от стародавни обичаи и религиозни традиции. Те се зачитат много по-стриктно от законите. Тъкмо престъпления, свързани с накърнена чест, нерядко получават доста меки наказания“. Blitz.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?