Световният биатлон идва при Славчо в Брезе

Майсторът, изработил приклад за пушката на Дафовска, прави оръжия и за богати ловци от чужбина

Майстор от девинското село Брезе е прочут със занаята си в Родопите. Той години наред правеше прикладите на европейския елит в биатлона, а сега - за богати ловци от близо и далеч. Родопчанинът обаче не се хвали и рядко разказва за работата си. 58-годишният Славчо Хаджиев е търсен десетилетия от спортистите, тъй като усъвършенствал стандартния фабричен приклад с няколко подобрения в конструкцията. Те  водят до много по-точна стрелба, правят оръжието и по-удобно за състезателя и по-леко, което е много важен фактор при дългите дисциплини.


Майсторът прави оръжията на националните отбори на България, Украйна, Беларус, Норвегия, Полша, Русия  и Испания. Възхищавали се на майсторлъка му и състезателите от отбора на Турция, които изненадал с вградени месингови полумесец и звезда на пушките. Освен с перфектната изработка прикладите на Славчо имат и няколко подобрения, които значително облекчават и подобряват стрелбата. Селският майстор измислил подвижна дървена "възглавничка" и специалната ямка за пълнителя. Прецизността е ювелирна, защото според правилата в биатлона при натискане на спусъка пръстът на състезателя трябва да преодолява усилие от минимум 500 г. Оптиката е забранена. Калибърът е 5,6 мм, а скоростта на куршума не трябва да е по-голяма от 320 км/ч.

Възглавничката, която поставя родопчанинът, е на винтове и се наглася от стрелеца, за да се подпре най-удобно брадата. Всеки приклад е изработен по индивидуални мерки на състезателя - тегло, ръст.  Майстор Славчо още пази мерките на всички биатлонистки в тефтерчето си.

Без това подобрение точният мерник е под въпрос заради навеждането на главата, обяснява той. Изобретил и място за пълнителя в самия приклад, с което се съкращава едно цяло движение за презареждане и се печели време. Въпреки тази екстра неговите изделия са значително по-леки от фабричните, категорични са състезатели и ловци. "Треньорите на биатлонистите ги теглят, преди да ги вземат, тежестта на оръжието в този спорт е доста важна", отбелязва майсторът. 

Той се прочува след изработването на специален приклад за пушката на единствената ни олимпийска шампионка в зимен спорт Екатерина Дафовска. Веднага след спечеленото злато в Япония Дафовска се появила с приклад, докаран по тертипа на майстор Славчо от Брезе. Треньорът на националите по биатлон Боран Хаджиев тогава му занесъл фабричния приклад на Катя, за да се усъвършенства.

Конкурентките  започнали да любопитстват и така треньорите и шефовете на федерации се принудили да научат къде е село Брезе. Впоследствие изпод ръцете на родопчанина са излезли над 100 приклада за елитни биатлонисти. За прикладите на спортистките използвал най-вече орехово дърво, суши го с години и го предпочита, защото е по-леко. Прикладите за спортистите левичари прави специално, защото се различават по наклона за визьора. 

И макар че творбите му са пръснати из целия свят, той почти не е излизал от родната си община Девин. Баща му Митко е прочут майстор на гайди и самари в региона. Славчо наследил занаята от него. "От 10-годишен се завъртях край баща ми, който обичаше да работи нощем. Той ме гонеше от едната врата да ходя да си лягам, аз влизах от другата. Накрая се примири и ме остави поне да го гледам. Първоначално ми поверяваше само шлифоването, после напасването на приклада към оръжието и едва година-две след това самата изработка. В трети клас направих първия си приклад за ловна пушка. Не остана време за женене от работа. Като имам поръчка, спя направо в работилницата по някой час и пак започвам", казва майстор Славчо

Работилницата му е облепена с автографи на известни биатлонисти, ползвали негови изделия. В Европа конкуренция на майстора от Брезе били чехи, които ходели по лагерите на биатлонистите и предлагали на състезателите приклади. Чехите обаче рядко пробивали в елита, защото техните били доста по-тежки.

Славчо сам ходи из баирите да търси материал за прикладите. Оглежда, опипва и преценява на място дървото. След това го суши няколко години при специални условия и сам го бичи на гатера в работилницата, заела целия първи етаж на фамилната му къща. Най-подходящи за изработка на приклади смята ореха и черешата, но на подходяща възраст и добре изсушени. В противен случай можело да се сцепят дори още докато ги прави.

Сега Славчо изработва най-много ловни приклади. Основни клиенти са му богати ловци чужденци. "Искат дърворезби да правя, за да притежават уникат, а за това се иска много работа", казва майсторът. За един запален ловец правил и резба от цяла ловна картина с авджия, животни, дървета, фон и колорит.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?