Светлана Куюмджиева: Нямаме право на цензура и дискриминация

Опит за външна и политическа намеса в проектите е недопустим

Основна цел и концепция на програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ е да покаже различни аспекти от съвременното общество, да включи разнообразни общности и малцинства, да включи изкуството и културата в помощ и защита на основни човешки права и на първата и най-важна ценност, проповядвана в голямото европейско семейство - свободата.

Пловдив е единствена Европейска столица на културата, която изгради програмата си изцяло на принципа на отворените покани и предостави максимално широка възможност за участие и допълване на предварителната програма с идеи и проекти. За три години в отворените покани на фондацията кандидатстват над 1000 организации от страната и чужбина.

Всички проекти, включени в Европейска столица на културата, са селектирани и избрани съобразно основните цели и концепции на предварителната програма на “Пловдив 2019”, официално и публично оповестените критерии на журито, както и изискванията на българското законодателство. Основно изискване към всички кандидати за участие в програмата е да имат гарантирани авторски права, да не уронват престижа и авторитета на програмата, както и проектите да не съдържат прояви на дискриминация и омраза и ограничаване на творческата свобода. 

Проектът на фондация GLAS “Балканска гордост” е селектиран по отворена покана “Малки проекти: събития и общностно участие”, проведена от Фондация “Пловдив 2019” през 2018 г., заедно с още 57 проекта от София, Пловдив и други населени места. Проектът предвижда реализирането на фотографска изложба, музикално събитие и дискусия, посветени на ЛГБТИ общността през призмата на балканската семантика днес. По своята тема проектът напълно отговаря на основните концепции на програмата и логично намира своето място в общото мото “Заедно”.

Европейска столица на културата е културен проект, който борави с инструментариума на изкуството  и дава уникална възможност за творческа изява и разширяване на артистичния кръгозор. Проектът е несъвместим с непостоянните партийни и политически страсти, съответно не би могъл да се поставя в полза на каквито и да било предизборни стратегии.

Основно изискване по регламент към реализацията на проекта е политическата ненамеса в неговото съдържание, за което гарант е експертният екип на Фондация “Пловдив 2019”, в това число и артистичният директор. Недопустим е всеки опит за външна и политическа намеса на ниво съдържание, където се изисква съответното ниво на експертност. Подобни посегателства върху програмата могат да се третират само като прояви на цензура и дискриминация, за които има и съответни отговорни органи на национално и европейско ниво. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?