Светла Оцетова на 68

Бившата шефка на Българската федерация по гребане Светла Оцетова навършва днес 68 години. Родена в София на 23 ноември 1950 г., бъдещата спортистка печели първия си бронзов медал на световното първенство в Нотингам  през 1975 г., а след това и  златен медал на летните олимпийски игри в Монреал. Успехите са бляскави - става световна шампионка  в същата дисциплина на световното първенство в Нова Зеландия  и печели два  сребърни медала от първенства на планетата - в Амстердам  и в Блед.   

Състезателката  е известна и с това, че  като дипломиран архитект  участва в проектирането на гребния канал в Пекин, на който се провеждат състезания по време на олимпиадата през 2008 г. Проектира също гребните канали на олимпиадите в Барселона през 1992 г., в  Атланта през 1996 г.,  в Сидни през 2000 г. и  в Атина през 2004 г.  Професионалното   мнение е търсено и от Община Пловдив и за строителството на втори гребен канал.   

През 2011 г. Светла Оцетова е наградена с орден „Стара планина“ I степен „за изключително големите заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?