Свещеници с каски се върнаха в "Нотр Дам" след пожара ВИДЕО

На литургията присъстваха едва 30 души, половината от които духовници

Архиепископът на Париж Мишел Опти отслужи в ограничен кръг първата литургия в катедралата "Нотр Дам" след зрелищния пожар на 15 април, който унищожи част от нея, предаде Франс прес.

"По очевидни съображения за сигурност" на литургията не присъстваха вярващи, но тя бе предавана пряко от католическата телевизия КТО, за да могат християните да участват и да се причестят, уточниха от парижката епархия.

На едночасовата служба, която започна в 18 часа местно време, присъстваха едва 30-ина души, половината от които - свещеници. Месата бе отслужена в параклис зад мястото за хора, което бе обезопасено.

Сред присъстващите бе ректорът на "Нотр Дам" Патрик Шове, свещеници - членове на епископския съвет, доброволци и хора, работещи по възстановяването, както и служители в парижката епархия. Свещениците трябваше да сложат строителни каски на влизане в катедралата, но бяха в обичайните си литургични одежди.

Датата на литургията беше избрана във връзка с празника, който чества освещаването на олтара на катедралата. Тази дата е особено важна в духовно отношение, подчерта пред АФП ректорът Патрик Шове, който изрази радостта си, че ще може да се покаже, че "Нотр Дам е жива".

След пожара в катедралата се трудят между 60 и 100 работници, които продължават да изнасят отломки и да укрепват конструкцията. Работата по обезопасяването може да отнеме седмици, преди да започнат продължителни и сложни експертизи, необходими за предприемането на възстановителните работи.
 
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?