Сватби, концерти и ютии бележат Празниците на Стария град

Безплатен рецитал на Б.Т.Р. на Античния театър открива тържествата

С безплатен концерт на една от най-обичаните рок банди Б.Т.Р. ще бъдат открити едноседмичните Празници на Стария град. Шоуто ще се състои на 16 септември на Античния театър. На следващия ден на мраморната арена пък ще пее примата Лили Иванова.

Програмата на тържествата на Трихълмието е изпъстрена с множество концерти, изложби, атракциони и забавления за гостите на Пловдив, съобщи пред „Марица“ директорът на „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.

Един от гвоздеите в програмата ще бъде изложбата на старовремски ютии в няколко от възрожденските къщи. Експозицията под наслов „Гънките на времето“ ще покаже 650 уреда за гладене от най-голямата частна колекция на Балканите“, каза Донка Налбантова, ръководител на отдел „Културна политика“.

На 22 септември - Деня на Независимостта, ентусиастите от комитет „Родолюбие“ пък ще направят историческа възстановка на славните събития от 1908 г. на Хисар капия. На 20, 21 и 22 септември на Небет тепе ще се проведат серия концерти, най-интересните от които са на Smallman, Kottarashky и Романено. „Очакваме и много сватби, дори служителка на „Старинен Пловдив“ ще мине под венчило през празничния уикенд“, допълни Илиев.

Специален акцент ще бъде отбелязването на 100 г. от рождението на Николай Хайтов. Ще бъдат обявени победителите от градския литературен конкурс, посветен на писателя. Освен това ще бъде представена книга за Хайтов, ще се играят и постановки по негови текстове.

В къщата на д-р Стоян Чомаков пък ще се проведе демонстрация на мраморна техника „Огнени същества и Движещи цветове”, а също и огнено шоу „Легенда за огъня“.

Майстори от цялата страна ще завладеят ул. „Съборна“ от 20 до 22 септември, когато ще се проведе Есенният панаир на занаятите. По същото време ще се състои и кулинарният фест „Вкусът на Пловдив“.

Празниците на Стария град стават все по-грандиозни и вече спечелиха редица призове - първо място на Международното изложение по културен туризъм във Велико Търново и на Годишните награди по туризъм на Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?