Сувенирите на Пловдив - скъпи и арт

Туристите предпочитат да пийнат един коктейл за 5 лева, вместо да броят 10 за спомен от Пловдив

Китайското карго владее не само онлайн пазара на стоки със символиката на Пловдив, показа репортерска проверка на "Марица". На пазара се предлагат няколко вида магнитчета и фланелки с щампи на знакови места от града. Цените се движат от 2 до 12 лева. В Стария град има артмагазини и творчески ателиета, които предлагат и ръчно изработени уникати. Те обаче са значително по-скъпи и не се радват на особен интерес. 

Гостуваме на три дами, които майсторят истински произведения на изкуството в малка къщичка на ул. "Стръмна". Тук работят Васка Велкова, Пепи Ставрева и  Даниела Горалова. 

Ателието на Васка е на втория етаж. Там тя създава ароматни свещи и рисува върху стъкло. На една от чиниите е изобразен Античният театър. Има го и върху свещ. Според Васка българските туристи купуват повече от чужденците, защото не са ограничени от мястото в куфара. От опита на десетките си пътувания из страната тя лесно може да разпознае кой човек откъде идва. "Хората от Асеновград, София или Париж са различни като манталитет и финансови възможност. Затова и пазаруват по различен начин. Всички ценят хубавото, но не всеки може да си го позволи", разсъждава Васка.  

Пепи Ставрева пък се намира на междинния етаж. По рафтовете виждаме изплетени от прежда кукли, платна и мащабни пана. В рамка на стената с цветна прежда е изплетен Старият град. „Има толкова много живот, внимание и любов в един сувенир. Но защото е по-скъп, туристите рядко го купуват. Не дават 5 евро за уникална играчка, а 1 евро за китайски магнит”, споделя наблюденията си Пепи. 

Най-тиха в най-ниската и малка стая е Даниела Горалова. Тя прави глинени вази, купи, чинии, чаши. В това помещение гостите могат да седнат на грънчарското колело и да си направят сами предмет, който да отнесат със себе си. Понякога временните чираци издялкват и името на Пловдив.

И трите майсторки имат редица плакети и награди за авторските си творби.  Надяват се, че догодина ще им потръгне повече, когато дойдат туристи, изкушени от културата. Засега обаче отчитат, че гостите на града предпочитат да пият един коктейл за 5 лева, вместо да си купят уникален сувенир за спомен от Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?