Подай сигнал

„Суетен“ изпит едва не спъна делото за подкупи в УХТ

Крими

от Георги Василев 810 прегледа 0

„Суетен“ изпит едва не спъна делото за подкупи в УХТ

Обвиненият във вземане на подкуп от студенти ръководител на катедра „Електротехника и електроника“ в УХТ професор Николай Банков е извършвал „суетни“ изпити с учащите. Това сочи обвинителният акт, с който академикът е изправен пред окръжния съд. Двусмислието на този термин е и една от причините адвокатът му Красимир Елдъров да поиска връщането на документа в прокуратурата за пренаписване.

„Не е редно обвиненият и защитата да трябва да прави някакви лингвистични и граматични справки, за да разбере какво точно е обвинението. Това нарушава правото ни на защита“, заяви Елдъров и поясни, че „суетен“ изпит всъщност трябва да означава „с устен изпит“, като вариант за потвърждаване на оценка от писмен изпит във ВУЗ-а. Като довод за връщането на документа за пренаписване, топадвокатът добави и разминаване в датировката на две места в обвинителния акт.

На днешното заседание пред магистратите от Окръжен съд-Пловдив застана и 39-годишния Димитър Димитров, който е обвинен в помагачество. Той поиска да направи самопризнания и делото да бъде гледано по съкратената процедура. Според съдебната практика, обаче, това може да се случи само при изричното съгласие на Банков, тъй като деянията са извършени в съучастие. Професорът отказа съкратеното съдебно следствие.

Споровете в съдебната зала започнаха още със свалянето на самоличността на обвиняемите, щом съдия Елена Захова попита Банков за ЕГН, но беше контрирана от адвокат Елдъров с думите „няма как да се прочете в съда гражданският номер, особено в присъствието на журналисти, тъй като наскоро влезе в сила новият Европейски регламент“.

Адвокатът поиска и да бъде отменена мярката на Банков „отстраняване от длъжност“, тъй като са отпаднали основанията за нейното постановяване. „Вече 13 месеца съм извън университета. От тази мярка няма никакъв ефект, тя се е превърнала в репресия. Извиват ми се ръцете и съм оставен без средства“, заяви обвиненият професор Банков пред магистратите. Той добави, че няма как да повлияе на свидетелите, тъй като призованите студенти вече са завършили, а останалите са над него в университетската йерархия.

Магистратите определиха исканията на адвокатите и обвиняемите за връщане на делото в прокуратурата като неоснователни. Съдия Захова обоснова решението си с фактът, че грешката „суетен“ изпит е направена само веднъж. Въпреки това съдебният състав е открил неназовани от страните процесуални нарушения в обвинителния акт. Липсвала конктретика при описването на продължителното престъпление, като всяко отделно деяние е трябвало да бъде описано с време и място – специфики, които липсвали в акта. На страница 10 е бил разискван обиск и претърсване на склад за мобилни телефони, като не ставало ясно как това е свързано с действията на двамата обвиняеми.

Поради тези причини, съдебното производство беше прекратено и върнато в прокуратурата. Според определението на съда, професор Банков не следва да бъде връщан на работа, тъй като би имал достъп до документи и доказателства, както и възможност да въздейства на свидетелите по делото.

Коментари