Субсидии до 250 евро няма да се връщат, дори при нарушение

Субсидиите до 250 eвро няма да се връщат дори при нарушение от страна на фермерите. Това решиха днес депутатите, след като окончателно приеха промените в Закона за подпомагане на земеделските производители.  Новостите са свързани основно с финансовите корекции. Досега минималният праг на субсидиите, които подлежаха на връщане при нарушение, бе 100 евро.

Поправките се наложиха след решение на Върховния административен съд, че приетата преди четири години от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ методика за корекциите е незаконна.

Документът е бил подписан от Румен Порожанов, в качеството си на шеф на фонда. Покрай скандалите за субсидирани къщи за гости, които се използват като частни вили,  възникнаха тревоги, че заради пропуск в закона нарушителите няма да бъдат наказани. Измененията ще важат и за предишния програмен период 2007-2013 г. Така санкциите от ЕС – например заради неправомерно използване на къщи за гости, ще се плащат от некоректните получатели на субсидиите, а не от данъкоплатците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?