Студът е 8 пъти по-опасен от жегата

Смъртността през зимата е епидемиологичен факт, който никой не оспорва. „Всяка година регистрираме средно увеличение на смъртността с 9% през месеците от декември до март“, казва Даниел Русо от Висшия съвет по метеорология пред „Фигаро“.

Според статистическо проучване във Франция например сезонната смъртност през последните 30 години от зимния студ е 8 пъти по-висока в сравнение с горещите периоди. Нe по-различни са данните и от други държави в Европа, като Италия и Австрия.

Опасни са горещите вълни с продължителна жега, а смъртността през зимата започва да се увеличава, щом температурите минат под 15 градуса, смятат учените.

Често обвиняваният грип не е причината за зимния мор, въпреки че някои от пиковете на смъртност може да се дължат на периодите с инфекции.

Лекарите смятат, че опасната зона е, когато термометрите слязат около нулата в продължение на няколко дни или седмици. Организмът изпитва затруднения да се съпротивлява на студа. Но хипотермията, пряко свързана с ниските температури, е причина за само 1% от смъртността в студовете.

В действителност студът не убива директно, а утежнява съществуващите патологии като сърдечните болести, мозъчните инсулти, заболяванията на дихателните пътища.

Според статистиката смъртността от тези болести нараства почти линейно с падането на температурите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?