Студентите от УХТ - Празнувай отговорно и шофирай разумно

В навечерието на 8 декември от Университета по хранителни технологии отчетоха поредица от успешно спечелени проекти по европейски програми

„Празнувай отговорно и шофирай разумно“! С този призив студентите от Университета по хранителни технологии в Пловдив стартираха в навечерието на 8 декември кампанията си, превърнала се вече в традиция. Инициирана във висшето учебно заведение преди 4 години, тя получи подкрепата на пловдивските, а през миналата година и на университетите в цялата страна.

„Обръщаме се към всички на празника да се веселим, но да го правим разумно, да не шофираме, употребили алкохол и уморени“, заяви председателят на Студентския съвет при УХТ Иво Финков. По думите му повечето студенти вече използвали организиран превоз за 8 декември.

Подкрепа за кампанията „Празнувай отговорно“ заявиха ректорът на УХТ проф. Кольо Динков, зам.-кметът Георги Титюков, Областна дирекция на полицията – сектор „Пътна полиция“, Областна администрация, Българския червен кръст. До студентите от УХТ застанаха председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова, както и председателите на студентските съвети на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, на Висшето училище по икономика и мениджмънт, на Висшето училище по сигурност и икономика.

Студентите дадоха старт на кампанията си като символично пуснаха в небето пет гълъба. Те застанаха с транспаранта си „Празнувай отговорно“ на пешеходната пътека пред ВУЗ-а и спряха за секунди движението, за да покажат пред всички участници в движението, че ще празнуват като внимават. Младите хора раздадоха на състудентите си флайери. Демонстрираха със симулационни игри влиянието на алкохола върху поведението на човек.

824 пътно-транспортни произшествия са станали на територията на Пловдивска област до 30 ноември 2017 г., посочи комисар Ботьо Гиргинов от ОД на МВР. При тези 824 катастрофи са загинали 50 души, ранени са 1050.

Студентите о УХТ съчетаха инициативата си „Празнувай отговорно“ с традиционната анти-спин кампания, в която се включват активно.

В навечерието на 8 декември от Университета по хранителни технологии отчетоха поредица от успешно спечелени проекти по европейски програми.

ВУЗ-ът е спечелил проект „Укрепване на регионалните иновационни политики за изграждане на устойчиви хранителни вериги по програма ИНТЕРРЕГ – Европа, съобщи заместник-ректорът по проектна и информационна дейност проф. Николай Менков. Партньори по проекта са университети, организации и регионални власти от различни региони на Холандия, Великобритания, България, Румъния, Италия и Унгария. Български партньори по проекта са Университетът по хранителни технологии и фондация „Евро-перспективи” с фокус към Южен централен и Югозападен райони. Проектът е насочен към подобряване на регионалните политики и инициативи в партньорските региони за създаване на иновативни хранителни вериги, които съответстват на бъдещите тенденции в сектора на производство, съхраняване и маркетинг на храни и на нарастващите изисквания на потребителите в ЕС.

През ноември 2017 г. българските партньори по проекта участваха в среща за обмен на опит в Болоня, столицата на регион Емилия Романя. Координаторът на проекта за УХТ проф. Пламен Моллов представи добра практика, свързана с оползотворяването на отпадъчни продукти от добив на розово масло и други продукти в индустрии с бъдеще като производство на пробиотици, обогатени с полифеноли.

Общият бюджет на проекта е 1560512 евро.

Проф. Николай Менко съобщи, че УХТ са спечелили и проект: “„Триъгълник на знанието за хранителни иновации чрез съхраняване на традициите и осигуряване на устойчивост”, финансиран по програма Еразъм+. УХТ е в партньорство с още 3 университета от Румъния, Франция и Унгария, както и една водеща в хранителния сектор фирма от Румъния. Целта на проекта е обучение на студенти в производството на иновативни хранителни продукти, основани на традиционни рецепти и технологии, чрез прилагането на съвременни технологични процеси.

Висшето учебно заведение е спечелило проект "Създаване на модерна образователна инфраструктура в Университета по хранителни технологии - Пловдив", стана ясно още на пресконференцията. Целта на проекта е модернизацията на два от учебните корпуси на университета за да се предоставят по-добри условия на живот, топлинен комфорт и по-високо качество на образователната среда.

Университетът по хранителни технологии е единственото висше учебно заведение, което реализира успешно европейски проект за енергийна ефективност и за част от сградния фонд получи сертификати за енергийно спестяване със срок на валидност 30 години, съобщи ректорът на университета проф. Кольо Динков.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?