Стряскащо: 49 българки - жертви на трафик на бебета

49 бременни българки са били подложени на експлоатация с цел продаване на бебетата им от началото на годината. Най-често децата е трябвало да бъдат продадени в Гърция, а цената остава неизвестна. Това стана ясно на Националната работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите, която се провежда в момента в Пловдив.

Статистиката сочи, че през 2018 г. има 339 пострадали лица, за които се води разследване за трафик на хора. В прокуратурата са образувани 230 досъдебни производста. По-голямата част от жертвите са жени или момичета, а най-често срещаната форма на експлоатация е сексуалната. 

На срещата присъстваха секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова, която още във встъпителното си изречение обърка Пловдив с Плевен, зам.-кмета Златин Велев, който е и председател на Местната комисия в Пловдив, председателите и секретарите на другите десет местни комисии в България, представители на различните институции и организации, които работят по проблема на регионално ниво.

"Целта е да направим равносметка за изминалата година, за новите тенденции в сектора, а също така да набележим и нови съвместни дейности за следващата година. Трафикът на хора не събитие само в България, а в цяла Европа все повече се говори за това сериозно престъпление", съобщи Димитрова в речта си.

Европейската комисия докладва, че 65% от жертвите на трафик на хора са граждани на стария континент. Според данните на Европейската кмисията 67 % от регистрираните жертви на трафик в ЕС са жертви на сексуална експлоатация (95 %, от които са жени или момичета), следвани от жертвите на трудова експлоатация (21 %) и други форми на експлоатация (12 %).

Най-често българките стават жертва на схемата с намирането на мъжа на живота им, щом става дума за сексуална експлоатация. Това най-често става в различни сайтове за запознанства или социални мрежи. Извършителите целят да изкарат жените извън страната, като ги въвеждат в заблуждение и огранизират цялото им пътуване. Всички действия, когато става въпрос за случай извън страната, се координират от ГДБОП, с техните разследващи органи, правят се много съвместни операции с други страни. 

"През последните години все повече ставаме свидетели на факта, че интернет масово се използва за набиране на жертви. Имаме кампания, която стартира преди дни - тя е с фокус интернет и превенция. Опитваме се да достигнем до максимален брой хора. За огромна наша радост тази година и "Фейсбук" са ни партньори. Целта ни е да достигнем до всички интернет потребители", заяви пресаташето на Националната комисия Добромир Петров.

За жертвите структурата разполага с 5 приюта и 3 кризисни центъра, които се намират в София, Варна и Бургас. Тяхното точно местоположение е тайно. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?