Подай сигнал

Строево увековечи Тодор Пращаков

„Който може, го може“ е първият народен събор в памет на известния тракийски музикант

Регион

от Николай Чапански 1048 прегледа 0

Строево увековечи Тодор Пращаков

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив


Първото издание на Народен събор в памет на известния тракийски акордеонист Тодор Пращаков ще се състои днес в село Строево. Освен народен музикант той е признат композитор, а също така и старши преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив, диригент, корепетитор, консултант на телевизионни и радио предавания в националния ефир, свързани с народното творчество, и съосновател на някои от най-известните групи за народна музика в този край, като Конушенската група, оркестрите „Марица“, „Феникс“ и „Тракийски солисти“. На входа на читалището ще бъде открита паметна плоча с неговия лик с дарения от цялото население.


Тодор Пращаков е музикален съосновател и на Ансамбъл Тракия, който става популярен с неговата музика и танците на проф. Кирил Дженев, с когото заедно създават катедра „Народна хореография“ в АМТИИ.


В родното си село Строево Пращаков започва да свири на тамбура, но завършва музикалното училище в Пловдив с фагот и акордеон. Прави записи предимно с оркестъра при Радио Пловдив и е основател на сборен оркестър от битови и класически инструменти на Радио Веселина през 1995 г., който оставя след себе си неповторимо звучене. Негови са обработките и съпроводът за първите студийни записи на именитите народни певци Илка Александрова, Славка Калчева, Динка Русева, Жеко Ангелов, Тодор Кожухаров, Стефка Аврамова, Величка Гьорева и много други. Свирил е с почти всички известни оркестри в Тракия, като Леновската, Дълбокоизворската и Конушенската група.


Над 700 са обработките, които Тодор Пращаков прави в „Балкантон“, БНТ и различни радиостанции в страната. Активно участва и в подготовката на фолклорните предавания, като „Звезди на ритъм в седем“, „Който може, го може“, „Насред село тъпан бие“, “Самоводската чаршия“ и други.


По време на събора в село Строево на две сцени ще се пее, свири и танцува изцяло на негова музика, която ще бъде представена от всички певци, оркестри и ансамбли, чийто основи Тодор Пращаков е поставил.


Народният събор се организира под патронажа на кмета на община „Марица“ Димитър Иванова и кмета на Строево Десислава Дингилева. Концертната програма на сцените през целия ден е поверена на Даниела Пращакова, дъщеря на именития музикант, която е шеф на спортен клуб „Самодива“.


От 10 до 21 часа домакините са подготвили за всички малки и големи гости забавни игри, фермерски пазар, алея на занаятите, надиграване и надпяване. В народния събор ще се включат певческите групи от Граф Игнатиево, Бенковски, Царацово, Радиново, Ясно поле, Труд , Рогош и Маноле. Ще пеят Илка Александрова, Анка Делчева, Гинка Косева и Диана Иванова. На сцената ще бъдат оркестрите „Царацовски ритми“ на Валентин Тосев и „Феникс“ на Христо Коритаров.