Подай сигнал

Страшно сметище посреща гостите на Пловдив СНИМКИ

Нарушителите изхвърлят тонове боклук на стария царски път за Пазарджик

Пловдив

от Росен Саръмов 1142 прегледа 0


Когато преди 85 години инженерите на цар Борис III правят красив павиран път между Пловдив и Пазарджик, едва ли някой е предполагал, че в наши дни той ще се превърне в едно огромно сметище. Десетки фирми и граждани използват мястото, за да изхвърлят всичко непотребно, пестейки таксата за депониране на отпадъци на регламентираните сметища.


Старият царски път е успореден на сегашното шосе за Пазарджик. Причината да бъде изоставен е, че мостовете по него били широки едва 4 метра. Просто такива са били строителните стандарти от времето на Кимон Георгиев. В модерните времена мост с такава ширина може да се използва само като декор за стар филм. Така пътят за Пазарджик е изоставен, а новият минава на 50-ина метра встрани от него. Боклуци обаче има и край двете трасета.

За нерегламентираното сметище малко преди Девети километър алармираха читатели на "Марица". Абсурдно е институциите да не реагират толкова време. Това е един от входовете на града, и то от модерната за всичко напоследък посока запад. Какви ще са първите впечатления на туристите, които решат да влязат в Пловдив от Пазарджишко шосе, пита Иванка Христова.

Мястото наистина е нелицеприятно. Като голяма забележителност в средата на бунището стои старо клекало от тоалетна. Всяко трето дърво в лонгозната гора наблизо е отсечено от бракониерите, а боклуците са навсякъде.

Недалеч от новия път се намира сградата на един невероятно красив пътен кантон. За разлика от кантона на Пещерско шосе, който Агенция „Пътна инфраструктура” предаде за стопанисване на Областната управа, съдбата на този е доста неясна.

Повечето от прозорците все още са здрави. На първия етаж има две стаи и нещо, което едно време е било просторна баня. На втория има още две стаи. Няма следи от бездомници, а дърветата около кантона са минали под брадвите. Половината са борове, другата част - кипариси. Изсечено е почти всичко, и то с бензинови резачки. Пред целия кантон са оставени тънките клони на дърветата, едрата трупна маса е отнесена. Кой сече тук? Трудно е да се каже - най-близките фирми наоколо са на стотици метри от мястото.

Още в началото, където се разделят двата пътя, ни посреща грозна картина - под стар циментов навес някой е изхвърлил десетки стари гуми. На стените със спрей са щамповани думите „месо-труп”. Под думата „труп” има голямо зелено прасе. Щампите са ударени на равно разстояние като тапет. Мястото явно е любимо за наркомани и крайпътни жрици на любовта. По гумите са забити десетки използвани спринцовки, а земята е обсипана с презервативи.

Истинската мръсотия обаче започва край стария път. Там са изхвърлени тонове гипс, пластмасови отпадъци и всичко, което може да излезе като смет от цех или работилница. По някаква ирония тук понякога спират камиони на "Чистота". Шофьорите казват, че не знаят кой изхвърля тоновете боклук тук.


В община "Марица" не знаят за бунището

В Община "Марица" не знаеха за планината от боклук в края на града. "Досега не сме получавали сигнал за такова сметище - и по мейла не сме сигнализирани. Това, което можем да направим, е да огледаме района и да изчистим боклуците. Постоянно на места извън града изникват нерегламентирани сметища и правим каквото можем, за да ги чистим." Това каза отговорникът по "Чистота" към община "Марица" Радка Дивекова.

Коментари