Подай сигнал

Страшни глоби грозят заведенията за незаконна музика

До 10 000 лева ще плащат собствениците, които не представят лиценз до 31 май

Бизнес зона

от ВЯРА ПОРЯЗОВА 3538 прегледа 0

Страшни глоби грозят заведенията за незаконна музика

Общинската администрация подгони собствениците на кафенета, ресторанти и сладкарници за незаконна музика. В императивните писма, подписани от зам.-кмета Розалин Петков, се посочва, че в срок до 31 май всички собственици на заведения трябва да депозират договорите си за музикални права. Ако обектите не представят документите навреме, ги грози глоба от минимум 2000 лева. Горната граница е 10 000 лева.

По закон всеки обект, в който звучи музика, трябва да има специален лиценз. Това се отнася от хотели, магазини, спортни зали, казина до малки ателиета и дюкянчета. От началото на годината на общините в България бе вменено задължението да обикалят и следят за незаконна музика. Кметовете имат интерес от това, защото според промени в Закона за авторското и сродните му права 50% от събраните суми ще влизат директно в бюджетите на местните администрации. Досега тези функции се изпълняваха от няколко души в Министерство на културата. Пет или шест експерти бяха длъжни да обследват над 100 000 заведения в цялата страна, разказа преди няколко месеца Момчил Даскалов от "Музикаутор" на среща с пловдивските членове на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите.

От Нова година насам общинските служители са длъжни да проверяват търговските и туристическите обекти най-малко веднъж годишно.

= Ценоразпис =

Цената за музикален лиценз по заведения зависи от броя на столовете /около 3 стотинки на ден за един стол/, а по хотелите - от броя на леглата /1 стотинка на ден за легло/. Ценоразписът за търговски обекти е на база квадратура - около 3 стотинки на ден се падат на 10 кв. м търговска площ.

= Писма =

Писмата от Община Пловдив пристигат до собствениците на заведения с "обратна разписка" срещу личен подпис на получателя. Това се прави, за да няма "неполучили и неразбрали".

Коментари


Да спре чалгаджийската музика в Марса,че като я надуят се слуша в голяма част от Кючука!