Страшен вирус върлува из Пловдивско

Стомашно-чревни вируси повалиха 39 души в Пловдив и областта от 8 до 14 юли. Това съобщиха от националния център за обществено здраве и анализи. Пострадалите са прихванали гестроентерит и ентероколит. 

 Вирусният гастроентерит представлява възпаление на лигавичната обвивка на стомаха и червата, предизвиквано от определени групи вируси. Те се поселяват в епителните клетки на мукозата, където се размножават и предизвикват увреждане на нормалната й структура и функция. Вирусният гастроентерит е силно заразен и много често срещан – ежегодно има десетки милиони случаи.

Основните симптоми са водниста диария и повръщане. Също така, често се наблюдават и главоболие, фебрилитет, втрисане и болка в корема.

Дехидратацията (обезводняването) е най-честото усложнение на вирусния гастроентерит. Кърмачетата, малките деца, хората в напреднала възраст и тези с отслабен имунитет са най-застрашени. Симптомите на обезводняване са силна жажда, рядко уриниране, потъмняване на урината, летаргия, отпадналост, виене на свят.

При малки деца и кърмачета симптомите са сухи уста и език, плач без сълзи, висока температура, необичайно силен плач или висока раздразнителност, хлътнали очи и бузи.

Лекарска помощ трябва да се потърси задължително при малките деца и хората с потиснат имунитет, както и при случаи на кръв в изпражненията (показател за бактериална суперинфекция), тежко и продължително протичане на инфекцията, симптом.

Ентероколитът е възпаление на дебелото черво и тънките черва, което се случва в остра или хронична форма.Най-често острият ентероколит се дължи на хранителна интоксикация, която се причинява от различни салмонели. Инфектирането става при ядене на заразено месо, риба, мляко, сирене, яйца и други.

При леката форма на ентероколит болните оздравяват за 4-5 дни. В по-тежките случай проблемът може да продължи до месец или да премине в хроничен ентероколит.

Най-добрата превенция е отличната обществена и лична хигиена. Задължително мийте ръцете си преди всяко хранене, независимо дали хапвате у дома или на заведение. Измивайте плодовете и зеленчуците и не дръжте продукти извън хладилника.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?